flentrop_dirk_andries

No renderer 'odt' found for mode 'odt'

Zaandam, 1 mei 1910 - Santpoort, 30 november 2003

In 1940 nam Dirk Andries Flentrop het bedrijf Flentrop Orgelbouwplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigFlentrop Orgelbouw bv

Internationaal bekend orgelbouw bedrijf te Zaandam.

Albert Schweitzer (1875 1965), was naast godgeleerde, cultuurfilosoot en arts weldoener in Afrika (Lambarene) ook een begaafd organist-musicoloog.

Bij een reis naar Nederland, omstreeks 1930, bracht hij uit persoonlijke belangstelling een bezoek aan orgelbouwer Flentrop Tijdens het gesprek maakte Schweitzer de opmerking dat het klassieke sleepladesysteem naar zi|n oordeel tot een fraaiere klank leidde.
van zijn vader Hendrik Wicher Flentropplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigFlentrop, Hendrik Wicher

Koog aan de Zaan, 25 december 1866 - Purmerend, 12 december 1950

Hendrik Wicher Flentrop, organist van de Westzijder- of Bullekerk te Zaandam en grondlegger van Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Aanvankelijk leek Flentrop's toekomst op het schildersvak gericht maar als 17-jarige kreeg hij ook orgellessen. Twee jaar later, na een vergelijkend examen, werd hij benoemd tot organist van de Nederlands Hervormde Kerk te Koog aan de Zaan. Les ontving hij van de organist van de W…
over. In de jaren '40 maakte het bedrijf naam door de bouw van drie orgels met drie klavieren en pedaal volgens het mechanisch sleepladen systeem. Het bedrijf maakt zowel huisorgels, als orgels voor concertzalen en kerken. Een orgel met één register is het kleinste door Flentrop gebouwde orgel; het grootste orgel dat door het Zaanse orgelbouw bedrijf werd gebouwd had vier klavieren en 70 registers.

Hij was vanaf 1960 voorzitter van The Society of Organ Builders.

In 1968 werd Flentrop onderscheiden voor zijn verdiensten middels een eredoctoraat in de musicologie aan het Amerikaanse Oberlin College, Ohio voor zijn pionierswerk in de klassieke orgelbouw. Later volgde een eredoctoraat van de Duke University in North Carolina. In 1982 werd hij in Amerika verscheen een boek over het werk dat hij daar verrichtte.

Lees ook:
Amerika ligt ver achter bij Europa,
Het orgel is onmisbaar
4000 stemmen naar Seattle
Veertig Zaanse orgels in de VS
Orgelbouwer Flentrop adverteert nooit

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/flentrop_dirk_andries.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)