flentrop_hendrik_wicher

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
flentrop_hendrik_wicher [2018/02/02 23:26]
zaanlander
flentrop_hendrik_wicher [2019/03/24 21:22] (huidige)
zaanlander [Waarom?]
Regel 11: Regel 11:
 Feitelijk stond de Westzijderkerk centraal in de ontwikkeling van Flentrop orgelbouw. Hendrik Flentrop, zat toen al ruim tien jaar aan het klavier in die Westzijderkerk waar in 1900 een nieuw, pneumatisch instrument in de historische orgelkas werd gebouwd door de Amsterdamse orgelbouwer D. G. Steenkuyl. ​ Feitelijk stond de Westzijderkerk centraal in de ontwikkeling van Flentrop orgelbouw. Hendrik Flentrop, zat toen al ruim tien jaar aan het klavier in die Westzijderkerk waar in 1900 een nieuw, pneumatisch instrument in de historische orgelkas werd gebouwd door de Amsterdamse orgelbouwer D. G. Steenkuyl. ​
 == Waarom?== == Waarom?==
-Organist Flentrop was ontevreden met het nieuwe geluid en de techniek van dat ogenblik. De vraag waarom vervanging van het oude door het nieuwe zo noodzakelijk was heeft hem nooit meer losgelaten: wat was het geheim van de oude orgelmakers en wanneer en waarom is die kennis van dat geheim verloren gegaan? Flentrop sr. heeft het zich steeds afgevraagd, maar uiteindelijk pakte zijn zoon Dirk Andries de draad na veel vallen en opstaan op en zag kans het bedrijf opnieuw bij de geschiedenis aan te koppelen. In 1976 werd het orgel naar de oorspronkelijke opzet van Duyschot door Flentrop Orgelbouw gerestaureerd. ​+Organist Flentrop was ontevreden met het nieuwe geluid en de techniek van dat ogenblik. De vraag waarom vervanging van het oude door het nieuwe zo noodzakelijk was heeft hem nooit meer losgelaten: wat was het geheim van de oude orgelmakers en wanneer en waarom is die kennis van dat geheim verloren gegaan? Flentrop sr. heeft het zich steeds afgevraagd, maar uiteindelijk pakte zijn zoon [[flentrop_dirk_andries|Dirk Andries ​Flentrop]] ​de draad na veel vallen en opstaan op en zag kans het bedrijf opnieuw bij de geschiedenis aan te koppelen. In 1976 werd het orgel naar de oorspronkelijke opzet van Duyschot door Flentrop Orgelbouw gerestaureerd. ​
  
-H. W. Flentrop was op 2 juli 1943 vijftig jaar als organist aan de Bullekerk verbonden. Drie weken na z'n pensionering was hij vaste organist van het bejaardentehuis.+H. W. Flentrop was op 2 juli 1943 vijftig jaar als organist aan de [[Bullekerk]] verbonden. Drie weken na z'n pensionering was hij vaste organist van het bejaardentehuis.
  
 In 1925 werd de Protestantse Orgelbouwersbond Nederland opgericht. De bond stelde zich ten doel het bevorderen van de orgelbouw en deze als werkelijke kunst in aanzien te doen stijgen. Het bestuur van de bond bestond uit orgelbouwers waarvan Hendrik Flentrop als voorzitter werd gekozen. De bond van Kerkvoogdijen van de Nederlands Hervormde Kerk toonde adhesie met dit streven en zei haar medewerking toe.  In 1925 werd de Protestantse Orgelbouwersbond Nederland opgericht. De bond stelde zich ten doel het bevorderen van de orgelbouw en deze als werkelijke kunst in aanzien te doen stijgen. Het bestuur van de bond bestond uit orgelbouwers waarvan Hendrik Flentrop als voorzitter werd gekozen. De bond van Kerkvoogdijen van de Nederlands Hervormde Kerk toonde adhesie met dit streven en zei haar medewerking toe. 
Regel 19: Regel 19:
 Op de Wereldtentoonstelling te Parijs in 1937 verwierf Flentrop de Grand Prix voor orgelbouw. Op de Wereldtentoonstelling te Parijs in 1937 verwierf Flentrop de Grand Prix voor orgelbouw.
  
-{{tag>​organist}}+{{tag>​organist ​orgelbouwer voorzitter}}
  • flentrop_hendrik_wicher.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/03/24 21:22
  • door zaanlander