franse_tijd

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
franse_tijd [2019/05/18 11:18]
jan ↷ Links aangepast vanwege een verplaatsing
franse_tijd [2023/06/12 16:11] (huidige)
jan [Franse tijd]
Regel 1: Regel 1:
 ==== Franse tijd ==== ==== Franse tijd ====
-In de geschiedenis feitelijk de periode van 1806 tot en met 1813, de tijd van het Koninkrijk Holland onder koning Lodewijk Napoleon (1806-1810) en de periode dat Nederland deel uitmaakte van het Napoleontische Keizerrijk (1810-1813). In verband met de overzichtelijkheid wordt hier ook de periode van de Bataafse republiek (1795-1806) onder dit trefwoord behandeld.    
  
-=== ===+De Franse tijd in Nederland duurde van 1795 tot 1813 en was een periode van grote veranderingen. Nederland werd bezet door Franse troepen onder leiding van Napoleon Bonaparte, wat leidde tot economische en politieke veranderingen. De Zaanstreek werd hard getroffen door de Franse bezetting, vooral door het Continentaal stelsel dat de handel en economie negatief beïnvloedde. Ondanks alle veranderingen bracht de Franse tijd ook nieuwe ideeën met zich mee, zoals wetten die gelijkheid voor alle burgers garandeerden. In 1813 kwam er een einde aan de Franse bezetting toen Nederland bevrijd werd door geallieerde troepen onder leiding van de prins van Oranje. 
 + 
 +[{{  :franse1.jpg|P. Haremaker Jzn. uit Koog was een van de slachtoffers van de conscriptie, hij moest in Franse dienst. In het jaar 1813 werd  hij in Breslau gevangen  genomen Dit moment is uitgebeeld in het titelvignet van het boek 'Mijne lotgevallen in Fransche dienst', dat hij in 1852 over zijn avonturen in dienst van Napoleon schreef }}] 
 + 
 +=== Zaanstreek ===
  
-[{{  :franse1.jpg|[[http://onh.nl/nl-NL/verhaal/1197/huiveringwekkend-verslag-over-lotgevallen-in-leger-van-napoleon|P. Haremaker Jzn.]] uit Koog was een van de slachtoffers van de conscriptie, hij moest in Franse dienst. In het jaar 1813 werd  hij in Breslau gevangen  genomen Dit moment is uitgebeeld in het titelvignet van het boek 'Mijne lotgevallen in Fransche dienst', dat hij in 1852 over zijn avonturen in dienst van Napoleon schreef }}] 
 Voor de Zaanstreek had de Franse bezetting verregaande gevolgen. Tengevolge van onder andere het [[continentaal|continentaal stelsel]] vielen handel en nijverheid goeddeels stil: de tot dan zelfstandige dorpen Oost- en Westzaandam werden tot een stad, Zaandam, samengevoegd (zie: [[bestuur#2.2.4. Vereniging van West- en Oostzaandam tot de stad Zaandam|Bestuur en rechtspraak 2.2.4. en 2.2.5.]]).  Voor de Zaanstreek had de Franse bezetting verregaande gevolgen. Tengevolge van onder andere het [[continentaal|continentaal stelsel]] vielen handel en nijverheid goeddeels stil: de tot dan zelfstandige dorpen Oost- en Westzaandam werden tot een stad, Zaandam, samengevoegd (zie: [[bestuur#2.2.4. Vereniging van West- en Oostzaandam tot de stad Zaandam|Bestuur en rechtspraak 2.2.4. en 2.2.5.]]). 
  
-De [[conscriptie]] voor het Franse leger riep grote weerstand onder de Zaanse bevolking op en leidde tenslotte in 1813 tot een neergeslagen [[opstand_1813|opstand in 1913]]. De laatste decennia van de 18e eeuw verliepen in Europa, evenals in Amerika, waar van 1775 tot 1783 de Onafhankelijkheidsoorlog werd gestreden, zeer onrustig. Een nieuwe tijd kondigde zich aan. De verheven idealen van de Verlichting slopen in het bewustzijn van de burgerij. Begrippen als solidariteit, volkssoevereiniteit en democratie kregen een wezenlijke inhoud. Onder de idealistische leuzen 'Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap' leidde dit in Frankrijk in 1789 tenslotte tot de Franse Revolutie.    +De [[conscriptie]] voor het Franse leger riep grote weerstand onder de Zaanse bevolking op en leidde tenslotte in 1813 tot een neergeslagen [[opstand_1813|opstand in 1813]]. De laatste decennia van de 18e eeuw verliepen in Europa, evenals in Amerika, waar van 1775 tot 1783 de Onafhankelijkheidsoorlog werd gestreden, zeer onrustig. Een nieuwe tijd kondigde zich aan. De verheven idealen van de Verlichting slopen in het bewustzijn van de burgerij. Begrippen als solidariteit, volkssoevereiniteit en democratie kregen een wezenlijke inhoud. Onder de idealistische leuzen 'Vrijheid, Gelijkheid, Broederschap' leidde dit in Frankrijk in 1789 tenslotte tot de Franse Revolutie.    
  
 === Nieuwe tijdgeest === === Nieuwe tijdgeest ===
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/franse_tijd.1558171138.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:06
  • (Externe bewerking)