gemeentehuis_zaanstad

NOG NIET AF

Gemeentehuis Zaanstad

De Zaanse huizen, die onderdeel zijn van het gemeentehuis. Bron Wikimedia Commons

Als onderdeel van het masterplan Inverdan ontwierp Soetersplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSjoerd Soeters

Nes, 2 augustus 1947

Sjoerd Soeters, architect en ereburger van de gemeente Zaanstad, in de Zaanstreek voornamelijk bekend als supervisor van het Project Inverdan en als architect van het nieuwe stadhuis bij station Zaandam.

Soeters heeft een belangrijk stempel gezet op de vernieuwing van het stadshart van Zaandam. “Soeters heeft Zaanstad voor altijd op de kaart gezet, nationaal en internationaal”, aldus het college van B&W in een toelichting bij de benoeming tot ereburger. Voo…
Van Eldonk architecten een nieuw gemeentehuis voor Zaanstad. Het nieuwe gemeentehuis verrees in 2011 op de plaats waar voorheen het busstation was gevestigd. Er werd een nieuw busstation gebouwd en een meter of acht daarboven kwam de hoofdingang die was verbonden met de ingang van het station. Via een stationspleintje kan men via een kluft naar de Gedempte Grachtplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigGedempte Gracht

De Gedempte Gracht anno 1966 Hoofdwinkelstraat in Zaandam-west, liggend evenwijdig aan en ten noorden van de Rozengracht en ten zuiden van de Vinkenstraat, lopend van de Westzijde tot het Rustenburg.

De naam Gedempte Gracht ontstond in 1858 toen de sloot tussen het Zilverpad (zuidkant) en het
lopen.

Een nieuw aangelegde brug loopt vanaf de Gedempte Gracht over de Provinciale Wegplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigProvincialeweg (N203)

Belangrijke doorgangsweg door de Zaanstreek, die van Limmen tot het Noordzeekanaal, over het grondgebied van Krommenie, Wormerveer, Zaandijk, Koog aan de Zaan en Zaandam tot aan de Hempont loopt.

De weg, die tussen 1932 en 1934 geopend werd, zorgde mede voor het verdwijnen van het dorpse isolement. De weg werd, zoals de naam aangeeft, aangelegd op initiatief van de provincie Noord-Holland. Het toenemende wegverkeer had niet genoeg aan de bestaande verbindingen. Door de g…
naar het station De hoofdingang en de afdeling burgerzaken ligt aan het plein op deze brug. De lange zijde van het stadhuis met kantoren ligt verhoogd tussen het spoor en de autoweg, boven het busstation.

Het stadhuis is een aaneenschakeling van een aantal grote Zaanse huizen, waarin de typisch Zaanse architectuur is te herkennen door de typische gevels met veel tinten groen en wit. Kenmerkend voor Zaanse houten huizen is de typische gevelarchitectuur: de houten gevels zijn zeer plat en geschilderd in allerlei groentinten en veel ramen en krullen.

Bij binnenkomst in het stadhuis komt men in een grote hal, waar de inwoners terecht kunnen voor allerlei burgerzaken. Een verdieping hoger is de raadzaal en daarachter bevindt zich een “backoffice” met kamers en kantoren voor ambtenaren en politici. Die zijn in een soort kamstructuur geplaatst met aan weerszijden “huizen”.

Het gemeentehuis dat 45 miljoen euro heeft gekost, biedt plaats aan zo'n achthonderd ambtenaren. Op 25 januari 2012 werd het nieuwe stadhuis van Zaanstad officieel geopend.

Het ontwerp is geheel in stijl met de Gedempte Gracht

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/gemeentehuis_zaanstad.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)