gemeentehuis_zaanstad

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
gemeentehuis_zaanstad [2019/05/12 20:30]
jan
gemeentehuis_zaanstad [2019/05/12 20:53] (huidige)
jan
Regel 3: Regel 3:
 ====== Gemeentehuis Zaanstad ====== ====== Gemeentehuis Zaanstad ======
  
-Als onderdeel van het masterplan Inverdan ontwierp Soeters Van Eldonk architecten een nieuw gemeentehuis voor Zaanstad. Het nieuwe gemeentehuis verrees in 2011 op de plaats waar voorheen het busstation was gevestigd.Er werd een nieuw busstation gebouwd en een meter of acht daarboven kwam de hoofdingang die was verbonden met de ingang van het station. Via een stationspleintje kan men via een kluft naar de Gedempte Gracht lopen.+[{{ :​gemeentehuis_zaanstad.jpg?​400|De Zaanse huizen, die onderdeel zijn van het gemeentehuis. Bron Wikimedia Commons}}]Als onderdeel van het masterplan Inverdan ontwierp ​[[soeters_sjoerd|Soeters]] Van Eldonk architecten een nieuw gemeentehuis voor Zaanstad. Het nieuwe gemeentehuis verrees in 2011 op de plaats waar voorheen het busstation was gevestigd. Er werd een nieuw busstation gebouwd en een meter of acht daarboven kwam de hoofdingang die was verbonden met de ingang van het station. Via een stationspleintje kan men via een kluft naar de [[gedempte|Gedempte Gracht]] lopen.
  
-Een nieuw aangelegde brug loopt vanaf de Gedempte Gracht over de Provinciale Weg naar het station ​ De hoofdingang en de afdeling burgerzaken ​ ligt aan het plein op deze brug. De lange zijde van het stadhuis met kantoren ligt verhoogd tussen het spoor en de autoweg, boven het busstation.+Een nieuw aangelegde brug loopt vanaf de Gedempte Gracht over de [[provincialeweg|Provinciale Weg]] naar het station ​ De hoofdingang en de afdeling burgerzaken ​ ligt aan het plein op deze brug. De lange zijde van het stadhuis met kantoren ligt verhoogd tussen het spoor en de autoweg, boven het busstation.
  
 Het stadhuis is een aaneenschakeling van een aantal grote Zaanse huizen, waarin ​ de typisch Zaanse architectuur is te herkennen door de typische gevels met veel tinten groen en wit. Kenmerkend voor Zaanse houten huizen is de typische gevelarchitectuur:​ de houten gevels zijn zeer plat en geschilderd in allerlei groentinten en veel  ramen en krullen. ​ Het stadhuis is een aaneenschakeling van een aantal grote Zaanse huizen, waarin ​ de typisch Zaanse architectuur is te herkennen door de typische gevels met veel tinten groen en wit. Kenmerkend voor Zaanse houten huizen is de typische gevelarchitectuur:​ de houten gevels zijn zeer plat en geschilderd in allerlei groentinten en veel  ramen en krullen. ​
  • gemeentehuis_zaanstad.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/05/12 20:53
  • door jan