gereformeerde_kerk_koog-zaandijk

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

gereformeerde_kerk_koog-zaandijk [2018/06/08 21:18] (huidige)
zaanlander aangemaakt
Regel 1: Regel 1:
 +==== Gereformeerde Kerk Koog-Zaandijk =====
 +
 +De Gereformeerde Kerk te Koog-Zaandijk werd geïnstitueerd op 21 januari 1912. Gereformeerden in de dorpen Koog aan de Zaan en Zaandijk hadden al jaren lang behoefte aan een eigen gereformeerd kerkgebouw, omdat de afstand naar de gereformeerde kerken waaronder ze ressorteerden te bezwaarlijk was.
 +
 +De gereformeerden die woonachtig waren in Koog aan de Zaan behoorden tot de Gereformeerde Kerk te Zaandam en de gereformeerden in Zaandijk waren gewoon naar de kerk in Wormerveer te gaan. Maar het aantal gereformeerden in de dorpen Koog aan de Zaan en Zaandijk nam behoorlijk toe. Dat betekende dus dat de mannenbroeders,​ de zusters en hun gezamenlijk kroost vanuit Koog en Zaandijk twee keer op een zondag de benenwagen moesten nemen om de kerkdiensten in ‘hun’ gereformeerde kerk bij te wonen. ​
 +
 +De fiets pakken was in die tijd not done, ook al had de grote gereformeerde roerganger dr. Abraham Kuyper er in zijn kerkelijk weekblad ‘De Heraut’ al op gewezen dat de zondag een rustdag voor ménsen was, en níet voor fietsen. Ook deelname aan de rest van het kerkelijk leven, zoals eventuele weekdiensten en het verenigingsleven,​ vereiste een tocht naar Zaandam of Wormerveer.
 +
 +[[https://​gereformeerdekerken.info/​2016/​05/​06/​de-gereformeerde-kerk-te-koog-zaandijk-2/​|Lees en bekijk verder]] de zeer uitgebreide verhandeling over de Gereformeerde Kerk van Koog-Zaandijk op de website van gereformeerdekerken.info.
 +
 +{{tag>​kerk gereformeerd koog zaandijk}}
  
  • gereformeerde_kerk_koog-zaandijk.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/06/08 21:18
  • door zaanlander