gerssen

No renderer 'pdf' found for mode 'pdf'

Urk 6 april 1912 - 23 februari 1944 duingebied Overveen

Harm Gerssen fabrieksarbeider bij Stijfselfabriek De Bijenkorf in zijn woonplaats Koog aan de Zaan was tevens werkzaam als zelfstandig vishandelaar. Hij sloot zich aan bij de verzetsgroep Koog-Bloemwijk, die zich ten behoeve van onderduikers bezig hield met overvallen voor persoonsbewijzen en bonkaarten. Op 9 november 1943 nam hij deel aan een overval op het politiebureau en distributiekantoor/raadhuis van Oegstgeest, waarbij 14.000 bonkaarten, 283 blanco persoonsbewijzen, 1500 PB-zegels en ƒ 1447,– werden buitgemaakt.

Een deel van de bonkaarten werd in Urk gestempeld en gedistribueerd. Op 11 januari 1944 overviel hij het postkantoor in Purmerend, waarbij distributiebescheiden en ƒ 22.000,– werden meegenomen. Diezelfde maand stichtte hij brand op een voor de Wehrmacht in aanbouw zijnd vrachtschip op de scheepswerf Czaar Peter in Zaandam.

Daarnaast verleende hij hulp aan neergekomen geallieerd vliegtuigpersoneel door hen, onder meer vanuit Hoorn, te vervoeren, tijdelijk in zijn woning onderdak te bieden en over de grens te helpen. Op 22 januari 1944 werd Gerssen in zijn woning door de Sipo gearresteerd en op 23 februari 1944 gefusilleerd.

Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/gerssen.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)