Zaandam, 1954

Henk van Heijnsbergen

Hendrik Willem (Henk) van Heijnsbergen, opera-concertzanger, bas-bariton, kreeg zijn opleiding van Wout Oosterkamp te Amsterdam in de jaren 1980-1983 en volgde daarnaast privé-lessen van verschillende muziek- en zangpedagogen. Hij maakt sinds 1983 deel uit van het Groot Omroepkoor van het NOB en fungeert daarin sinds 1987 als voorzitter van de Koorcommissie.

In Nederland zingt hij voornamelijk werken uit diverse oratoria en treedt hij veelvuldig op met onder andere omroeporkesten, het Limburgs Symfonie Orkest, het Residentie Orkest en het Brabants Orkest. Internationaal verwierf hij roem met een groot aantal uitvoeringen met werk van Stockhausen onder leiding van de componist zelf.

Zijn operadebuut maakte hij in Der Freischütz (Eremit) bij Opera Forum, nu Nationale Reisopera. Daarna volgde een groot aantal engagementen bij onder meer Opera Zuid, het Holland Festival, de Nationale Opera en de Vlaamse Opera. Hij is mede-oprichter van het Zaans Cantatekoorplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaans Cantatekoor

Kort na de restauratie van de Zaandamse Westzijder- of Bullekerk in 1977 nam dirigent Jan Pasveer het initiatief voor de concertserie 'Bach in de Bullekerk'. Sinds dat jaar werd maandelijks op zaterdagmiddag een cantate van de Thomas-cantor uitgevoerd door het Zaans Cantatekoor en het Zaans Cantate-orkest. Zowel jonge solisten die aan het begin van hun carrière stonden als hun gerenommeerde collega's werkten mee aan de drukbezochte concerten. De formule bleef al die jaren onge…
. In het buitenland zong hij vanaf eind jaren '80 op diverse festivals.

Hij werkte onder andere met dirigenten als Edo de Waart, Ingo Metzmacher, Ivan Fischer, Frans Brüggen, Reinbert de Leeuw, Stefan Soltesz en Jean Fournet. Vanaf eind maart 2014 neemt Henk van Heijnsbergen de rol van Christus in de Matthäus Passion onder leiding van Pieter Jan Leusink weer op zich.

Op 10 juli 1968 ontsnapte de 14-jarige Henk van Heijnsbergen aan de dood nadat hij op het IJsselmeer met drie andere opvarenden uit een kapseizende zeilboot te water raakte. Drie van de inzittenden konden worden gered, de 21-jarige hulpinstructeur Jan de Boer verdronk op het ruwe IJsselmeer.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/heijnsbergen_hw_van.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)