Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
hemlanden [2016/10/12 01:27]
141.0.14.100 ↷ Links aangepast vanwege een verplaatsing
hemlanden [2018/06/15 22:03] (huidige)
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
 ==== Hemlanden ==== ==== Hemlanden ====
-Stukken buitendijks aan het water gelegen land. In  de Zaanstreek zijn vele '​hemmen` of hemlanden geweest. Ze hebben onder meer bij Assendelft en Zaandam gelegen, ook het [[grote_koogven|Grote Koogven]] (Koger Hem) is er een voorbeeld van. De huidige [[hemmes|Hemmes]] is vrijwel nog het enige schiereiland dat als hemland duidelijk herkenbaar is. De Hemmes ligt tussen de Poel en de Kuil, tegenover de Koog, aan het Kalf vast.  
  
-In de Middeleeuwen moet deze hem groter geweest zijn, maar het water heeft grote stukken ​land weggeslagenOp de Hemmes stonden ​vele molensNiet de Hemmesmaar de Hem was het bekendste hemland ​van de ZaanstreekDit schiereiland ​lag tussen het IJ en de Zaan, zuidelijk van de huidige Havenbuurt. De grillige vorm doet vermoeden ​dat ook daar stukken land weggeslagen zijn. Bij de aanleg van het Noordzeekanaal ​is de Hem opgenomen in de polders. De naam leefde voort in de Hembrug, de Hemponten en de Hemspoortunnel+Stukken buitendijks aan het water gelegen ​land. In de Zaanstreek zijn vele hemmen of hemlanden geweestZe hebben onder meer bij Assendelft en Zaandam gelegenook het [[grote_koogven|Grote Koogven of Koger Hem]] is er een voorbeeld ​van. De huidige [[hemmes|Hemmes]] is vrijwel nog het enige schiereiland dat als hemland duidelijk herkenbaar ​is. De Hemmes ligt tussen de Poel en de Kuiltegenover ​de Koog, aan het Kalf vast
  
-Een andere belangrijke hem was het huidige Eiland in de Zaan. Ook dit gebied was vroeger aan drie zijden omgeven door water (de Zaan), aan de oostkant zat het vast aan Oostzaandam. Het oostelijke gedeelte heette Oosterhem, het meest westelijke deel Westerhem. Op dit hemland hebben een aantal houtzaagmolens gestaan. Met de doorgraving van de Oosterhem tot Zijkanaal G raakten deze twee namen in onbruik. ​   +In de Middeleeuwen moet deze hem groter geweest zijn, maar het water heeft grote stukken land weggeslagen. Op de Hemmes stonden vele molens. Niet de Hemmes, maar de [[Hem|Hem]] was het bekendste hemland van de Zaanstreek. Dit schiereiland lag tussen het IJ en de Zaan, zuidelijk van de huidige Havenbuurt. De grillige vorm doet vermoeden dat ook daar stukken land weggeslagen zijn. Bij de aanleg van het Noordzeekanaal is de Hem opgenomen in de polders. De naam leefde voort in de Hembrug, de Hemponten en de Hemspoortunnel.  
 + 
 +Een andere belangrijke hem was het huidige Eiland in de Zaan. Ook dit gebied was vroeger aan drie zijden omgeven door de Zaan, aan de oostkant zat het vast aan Oostzaandam. Het oostelijke gedeelte heette Oosterhem, het meest westelijke deel Westerhem. Op dit hemland hebben een aantal houtzaagmolens gestaan. Met de doorgraving van de Oosterhem tot Zijkanaal G raakten deze twee namen in onbruik. ​   
 + 
 +Lees ook [[https://​www.dezaanseverhalen.nl/​op-schiereiland-de-hemmes-worden-weer-molens-gebouwd/​|Drie molens op De Hemmes]] door Sarah Vermoolen op Zaanse verhalen. 
 + 
 +{{tag>​schiereiland hemland kalf zaandam}}
  • hemlanden.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/06/15 22:03
  • door zaanlander