hippert

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
hippert [2016/10/12 12:17]
hessel plaatsnaam gewijzigd
hippert [2019/05/16 23:26] (huidige)
jan
Regel 3: Regel 3:
 }}]Kleine jachtwerf. aanvankelijk gevestigd aan het einde van de Prinsenstraat aan de [[gouw|Gouw]] te Zaandam, door stadsuitbreidingen gedwongen verhuisd naar het [[weerpad|Weerpad]] te Zaandam. De  oude jachtwerf bouwde aanvankelijk Oostzaner jollen en andere boerenvaartuigen;​ na de verhuizing naar het Weerpad begon men ook met de verkoop van polyester zeil-, vis- en bijbootjes en buitenboordmotoren. Zie ook: [[Jachtbouw]] ​   ​ }}]Kleine jachtwerf. aanvankelijk gevestigd aan het einde van de Prinsenstraat aan de [[gouw|Gouw]] te Zaandam, door stadsuitbreidingen gedwongen verhuisd naar het [[weerpad|Weerpad]] te Zaandam. De  oude jachtwerf bouwde aanvankelijk Oostzaner jollen en andere boerenvaartuigen;​ na de verhuizing naar het Weerpad begon men ook met de verkoop van polyester zeil-, vis- en bijbootjes en buitenboordmotoren. Zie ook: [[Jachtbouw]] ​   ​
  
-In 1850 kocht Gerrit van Zaane als scheepstimmerman/​schuitenmaker een stuk grond achteraan het Prinsenpad in Zaandam. Hier begon hij de scheepswerf ‘de Hippert’, vernoemd naar de oliemolen en later snuifmolen ‘de Hipper’ die hier tot ca. 1830 had gestaan. Op deze scheepswerf werden Oostzaner jollen en boerenplatten gemaakt en onderhouden. De scheepswerf bleef 166 jaar een familiebedrijf. Gerrit zijn zoon Pieter en diens zoon Jan waren de volgende generaties scheepsbouwers. Rond 1938 werd er weer een zoon Pieter de volgende eigenaar van ‘de Hippert’.+In 1850 kocht Gerrit van Zaane als scheepstimmerman/​schuitenmaker een stuk grond achteraan het Prinsenpad in Zaandam. Hier begon hij de scheepswerf ‘de Hippert’, vernoemd naar de oliemolen en later [[snuifmalerij|snuifmolen]] [[hipper|de Hipper]]’ die hier tot ca. 1830 had gestaan. Op deze scheepswerf werden Oostzaner jollen en boerenplatten gemaakt en onderhouden. De scheepswerf bleef 166 jaar een familiebedrijf. Gerrit zijn zoon Pieter en diens zoon Jan waren de volgende generaties scheepsbouwers. Rond 1938 werd er weer een zoon Pieter de volgende eigenaar van ‘de Hippert’.
  
 Na de oorlog veranderde het werk op de scheepswerf:​ er kwam verhuur van roeiboten en stalling van motorbootjes. De boerenplatten verdwenen en hiervoor in de plaats kwamen moderne watersportbenodigdheden:​ verkoop, onderhoud en stalling. Na de oorlog veranderde het werk op de scheepswerf:​ er kwam verhuur van roeiboten en stalling van motorbootjes. De boerenplatten verdwenen en hiervoor in de plaats kwamen moderne watersportbenodigdheden:​ verkoop, onderhoud en stalling.
  • hippert.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/05/16 23:26
  • door jan