Dit is een oude revisie van het document!


Krommenie, 17 december 1893 - Wormerveer, 11 oktober 1944

Dirk Hofland, winkelier en verzetsman, is getrouwd met Grietje Verdonk op 1 november 1917 te Koog aan de Zaan. Zij hadden een zoon: Herman Willem (Tof) Hoflandplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHofland, Herman Willem (Tof)

Wormerveer, 28 oktober 1911 - Anguilla B.W.I, 13 september 2006

Ondernemer op Curaçao en de Antillen. Tof Hofland ging op een schoen en een slof en op goed geluk in 1947 naar Curaçao, na een verzetsverleden. Hij slaagde erin een bedrijf in de levensmiddelenhandel op te bouwen, met nevenvestigingen op Aruba, Sint Maarten en Bonaire en met verschillende eigen productiebedrijven en koelhuizen. In 1989 hadden deze bedrijven gezamenlijk ongeveer 400 medewerkers, waaro…
.

Dirk Hofland maakte deel uit van een verzetsgroep in Wormerveer en werd opgepakt na een omstreden aanslag op politieman Jan Willem Bouwens die zich aansloot bij de SS en 'carrière' maakte in het genazificeerde politieapparaat. Bouwens zou de volgende dag als SS-man naar het front gaan en was dus waarschijnlijk voor de Zaankanters verder ongevaarlijk.’ De Grüne Polizei deed kort na de aanslag huiszoeking in Wormerveer. Ze belandde onder meer bij het gezin Hofland en arresteerde in hun winkel aan de Marktstraat vader Dirk. Vader en zoon Hofland waren beiden actief in de illegaliteit; ze werkten onder meer mee aan De Luistervinkplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigLuistervink, De

De Luistervink; nieuws van alle fronten was een verzetsblad uit de Tweede Wereldoorlog, dat vanaf 23 december 1943 tot en met 20 november 1944 in Zaandam werd uitgegeven. Het blad verscheen wekelijks in een oplage. Het werd gestencild, daarna gedrukt en de inhoud bestond voornamelijk uit binnenlandse berichten en nieuwsberichten. Medewerkers waren onder andere J. Stoorvogel en Pieter Cornelis Dirk Waagmeester.
. Toen ze vernamen dat er in Wormerveer Duitse soldaten gesignaleerd waren, besloten ze dan ook om een schuilplaats op te zoeken. Dat ging niet volgens plan.

Herman Willem alias ‘Toffie’ Hofland: ‘Ik ging met behulp van een ladder het dak op, mijn vader trok de ladder weg en wilde nog de deur gaan sluiten. Juist toen hij weer in huis was, kwamen de Duitsers in onze woning. Daar ik op het dak zat kon ik niet zien wat er precies gebeurde, doch toen ik na enige tijd weer beneden kwam hoorde ik dat mijn vader gearresteerd was.’ Dirk Hofland werd op 11 oktober op de Zaanweg gefusilleerd, samen met vier niet-Zaankanters: de Trouw-medewerkers Jan Goldschmeding (Amsterdam, 23-2-1921) en Cornelis Yvo George Dijksterhuis (Groningen, 1-9-1921), alsmede Beene Dijkstra (Amsterdam, 29-7-1915) en Jan van der Weerd (Kampen, 22-5-1891).

Via deze verwijzing een nauwkeurige reconstructie van de aanleiding tot de moord op Dirk Hofland, samengesteld door Erik Schaap.

Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van.
4.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/hofland.1510095513.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:42
  • (Externe bewerking)