hornman_wim

Tilburg 21 juni 1920 – Heemstede 3 november 1996

Wilhelmus (Wim) Johannes Maria Hornman was eind jaren vijftig woonachtig in Zaandam en was chef-redacteur van De Zaanlanderplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaanlander, De

In de Zaanstreek, tot 1992, verschijnend ochtendblad, onderdeel van de Verenigde Noordhollandse Dagbladen in Alkmaar. Het blad werd opgericht door J.C. Peereboom in Wormerveer, die in november 1886 het Algemeen Advertentieblad De Zaanlander, weekblad voor Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerveer, Westzaan en Krommenie liet verschijnen. De edities van 1886 tot 1922 zijn
. Hij schreef reisreportages over Afrika en Zuid-Amerika, die ondermeer in De Typhoonplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTyphoon, Dagblad voor de Zaanstreek

Dagblad, oorspronkelijk illegaal verzetsblad, aanvankelijk uitgegeven door De Typhoon bv te Zaandam, later door uitgeversmaatschappij Midden Noord-Holland, Damiate Holding Haarlem. Het eerste exemplaar van De Typhoon verscheen op 12 oktober 1944 en werd uitgebracht door de Rooms Katholieke Centrale, RKC, zie ook:
werden gepubliceerd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij in Tilburg gearresteerd en belandde in een concentratiekamp in Duitsland. Hij ontvluchtte een transport, dook onder en werd door de Amerikanen bevrijd. Terwijl kranten in Tilburg melding maakten van zijn overlijden was hij militair-burgemeester voor de Amerikanen in Gross- und Klein Zimmern bij Darmstadt.

Hij begon na de oorlog als journalist bij Het Nieuwsblad van het Zuiden en vertrok in 1952 als oorlogscorrespondent naar Korea. Hij schreef verder romans over de tweede politionele actie in Indonesië.

In 1959 ging hij naar Zuid-Amerika en wijdde er artikelen en boeken aan, zoals de roman De rebel (1968), over het leven van de priester Camilo Torres Restrepo (1927-1966) en De rode bisschop, een geromantiseerde biografie van de Braziliaanse bisschop Dom Helder Camara.

Vele boeken van Hornman werden vertaald en uitgegeven in Engeland, Frankrijk, Oost- en West-Duitsland, Noord-Amerika en Spanje.

Zie verder:

Wikipedia over Wim Hornman

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/hornman_wim.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)