hotze_de_roosprijs

De Hotze de Roosprijs wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt tijdens de kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans aan een debuterend kinderboekenschrijver. Leerlingen van Zaanse basisscholen die de basis van de Zaanse kinderjury vormen, lezen ruim drie maanden lang zo veel mogelijk genomineerde boeken, zowel op papier als digitaal. Daarna brengen zij hun stem uit. Het boek met de meeste stemmen wint de Hotze de Roosprijs. De prijs is vernoemd naar de auteur van de succesvolle serie De Kameleon, Hotze de Roosplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigRoos, Hotze de

Langezwaag 24 november 1909 – Krommenie 15 oktober 1991

Schrijver van de jeugdboekenreeks de Kameleon. Hotze de Roos, timmerman, kwam in 1934 van zijn geboortestreek in Zuidwest-Friesland naar Krommenie, waar hij sedertdien bleef wonen. Kort na de Tweede Wereldoorlog schreef hij zijn eerste kinderboek, dat hij De Vrolijke Tweeling van de smederij noemde; uitgeverij Kluitman Alkmaar doopte dat om in
.

  • 2013 - Jozua Douglas, auteur van De verschrikkelijke badmeester mocht in 2013 de prijs van de Zaanse Kinderjury in ontvangst nemen.
  • 2014 - Daiënne Merkies is de winnares van de Hotze de Roosprijs 2014, de belangrijkste geldprijs voor debuterende kinderboekenschrijvers. Haar allereerste boek, Een vampier van niks viel in de prijzen.
  • 2015 - Curt Fortin & Nick van Leent mogen zich de winnaars van de Hotze de Roosprijs 2015 noemen!
  • 2016 - Chariva won met haar debuut Sinterklaas voor grote kinderen de Hotze de Roosprijs 2016. Wethouder Dick Emmer maakte dit op zondag 5 juni 2016 bekend tijdens de jaarlijkse kinderboekenmarkt op de Zaanse Schans.
  • 2017 - Dertien debuterende kinderboekenschrijvers waren er in de race voor de Hotze de Roosprijs 2017. Hajo Visscher werd door de Zaanse Kinderjury verkozen tot grote winnaar. Burgemeester van Zaanstad Ruud Vreeman reikte de prijs uit aan de auteur van Verdronken geheimen.
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/hotze_de_roosprijs.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:04
  • (Externe bewerking)