Dit is een oude revisie van het document!


Fabriek van aluminium silo's,tanks en dergelijke. Aanvankelijk gevestigd aan het Prinsenpad en later op de voormalige scheepswerven van De Beerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBeer, de

Scheepswerf te Zaandam, geliquideerd in 1964. Scheepswerf De Beer kwam voort uit Scheepswerf Kraaier, Scheepswerf, en werd na de Tweede Wereldoorlog begonnen door J. Kraaier en A. de Beer. De werf legde zich aanvankelijk toe op de jachtbouw, later ook op de bouw van grotere stalen schepen. Dankzij opdrachten uit Indonesië voor havenboten. loodsboten en coasters werd de werf in de jaren 1953-1957 belangrijk uitgebreid. Het aantal werknemers steeg tot circa 250. De juridische vorm werd i…
en de Zaanlandse Scheepsbouw Maatschappijplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaanlandse Scheepsbouw Maatschappij (ZSM)

Voormalige scheepswerf, oorspronkelijk in Zaandijk, later aan 't Kalf en in de Achtersluispolder in Zaandam. De ZSM ontstond door overname van de scheepswerf van S. de Boer aan de Kerksloot in Zaandijk, die verkocht moest worden na het overlijden van de kinderloos gebleven eigenaar.
aan de Vredeweg en Zuiddijk te Zaandam.

Het bedrijf werd opgericht in 1945 te Landsmeer door de heren Jansens en Dieperink. Zij werkten bij Fokker, maar zagen geen toekomst in de Nederlandse vliegtuigbouw en besloten hun ervaring met het verwerken van aluminium op andere wijze te gebruiken. Het bedrijfje verhuisde in 1947 naar Zaandam waar het gevestigd werd in een voormalige melkfabriek. In deze periode hield het bedrijf zich voornamelijk bezig met het produceren van aluminium melktanks, waar in de na-oorlogse jaren grote vraag naar was. Nadien verhuisde het bedrijf naar de Vredeweg.

In de jaren '70 specialiseerde Jansens & Dieperink zich in de fabricage van aluminium silo's voor de opslag van poeders voor de kunststofindustrie. De afzetmarkt vergrootte zich tot West- en Oost-Europa en daarna de VS, Canada, het Midden- en het Verre Oosten. In 1982 werd in verband met een grote order uit Saoedi-Arabië een deel van het voormalige complex van de [[zaanlandse|Zaanlandse Scheepsbouw Maatschappij in gebruik genomen voor uitbreiding van de productiecapaciteit en opslag. In 1990 bedroeg de omzet circa f 40 mln. en in 1991 waren 110 mensen bij het bedrijf werkzaam.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/jansens.1480291296.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:36
  • (Externe bewerking)