jong4

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
Volgende revisie Beide kanten volgende revisie
jong4 [2017/10/11 17:49]
zaanlander
jong4 [2017/11/01 20:42]
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
 ==== Jong, Pieter Hendrik de ==== ==== Jong, Pieter Hendrik de ====
  
-Heemstede 6 november 1912 - Berlijn/Tegel 4 juni 1943 +Heemstede 6 november 1912 - Berlijn-Tegel 4 juni 1943 
  
 Pieter de Jong, initiator en als verzetsstrijder deel uitmakend van de Stijkelgroep, huwde op 1 februari 1939 met Anna Louisa Dekker (31-12-1911). Pieter de Jong, initiator en als verzetsstrijder deel uitmakend van de Stijkelgroep, huwde op 1 februari 1939 met Anna Louisa Dekker (31-12-1911).
Regel 20: Regel 20:
  
 == Militaire gegevens == == Militaire gegevens ==
-In de zomer van 1940 komt Piet de Jong in contact met een oud schoolvriend, Ton van Slooten, voormalig officier van de militaire inlichtingendienst, die nu gegevens voor Stijkel verzamelt. Piet gaat hem helpen. Spoedig sluit Jan Groot zich bij hem aan. Groot heeft voordien met hulp van Evert Honig, directeur van een levensmiddelenfabriek, een nachtveiligheidsdienst opgericht, die werklozen probeert te vrijwaren voor werk in Duitsland door hen tijdelijk aan werk te helpen. Het verzamelen van militaire gegevens komt er nu bij. Enthousiaste verzamelaars van militaire gegevens zijn verder de familie Ero van De Waakzaamheid, Piet Smit uit Koog en Dick de Vries uit Zaandam. De Vries werkt bij Fokker en weet de hand te +In de zomer van 1940 komt Piet de Jong in contact met een oud schoolvriend, Ton van Slooten, voormalig officier van de militaire inlichtingendienst, die gegevens voor Stijkel verzamelt. Piet gaat hem helpen. Spoedig sluit Jan Groot zich bij hem aan. Groot heeft voordien met hulp van Evert Honig, directeur van een levensmiddelenfabriek, een nachtveiligheidsdienst opgericht, die werklozen probeert te vrijwaren voor werk in Duitsland door hen tijdelijk aan werk te helpen. Het verzamelen van militaire gegevens komt er nu bij. Enthousiaste verzamelaars van militaire gegevens zijn verder de familie Ero van De Waakzaamheid, Piet Smit uit Koog en Dick de Vries uit Zaandam. De Vries werkt bij Fokker en weet de hand te 
 leggen op geheime luchtvaartgegevens. leggen op geheime luchtvaartgegevens.
  
-Nadat aanvankelijk Piet de Jong het materiaal naar van Slooten brengt, wordt zijn taak als koerier overgenomen door de Delftse student Hilco Glazenburg, die in Zaandam woont en dus een goede reden heeft om vaak met de trein te reizen. Na de sluiting van de Delftse TH door de bezetter, gaat Glazenburg naar Hengelo en wordt zijn koerierstaak door Jan Neuteboom overgenomen. Ook Piet Zwart, eigenaar van garage Zwart, doet mee. Hij zorgt voor een aantal buitenboordmotoren, die op bootjes worden geplaatst. Met deze weinig zeewaardige vaartuigen zijn een aantal mensen naar Engeland gevaren. De plaats van afvaart is meestal Schoorl, omstreeks het middernachtelijk uur. +Nadat aanvankelijk Piet de Jong het materiaal naar van Slooten brengt, wordt zijn taak als koerier overgenomen door de Delftse student Hilco Glazenburg (1915-2005), die in Zaandam woont en dus een goede reden heeft om vaak met de trein te reizen. Na de sluiting van de Delftse TH door de bezetter, gaat Glazenburg naar Hengelo en wordt zijn koerierstaak door Jan Neuteboom overgenomen. Ook Piet Zwart, eigenaar van garage Zwart, doet mee. Hij zorgt voor een aantal buitenboordmotoren, die op bootjes worden geplaatst. Met deze weinig zeewaardige vaartuigen zijn een aantal mensen naar Engeland gevaren. De plaats van afvaart is meestal Schoorl, omstreeks het middernachtelijk uur. 
  
 Wellicht zijn op deze manier ook een aantal militaire gegevens in Engeland aangekomen. In februari 1941 zoekt een niet al te best Engels sprekend persoon, die zich Johnny noemt en voorgeeft Engels agent te zijn, contact met de Koogse groep. Wellicht zijn op deze manier ook een aantal militaire gegevens in Engeland aangekomen. In februari 1941 zoekt een niet al te best Engels sprekend persoon, die zich Johnny noemt en voorgeeft Engels agent te zijn, contact met de Koogse groep.
Regel 51: Regel 51:
 Op 4 juni 1943 klonken in Berlijn/Tegel tussen acht en tien uur 's morgens de schoten die een einde maakten aan het leven van 32 leden van de Stijkelgroep. Zij werden in hun laatste ogenblikken bijgestaan door de gevangenispredikant Ds. Harald Poelchau. Zij werden één voor één doodgeschoten. De meesten hadden verzocht niet te worden geblinddoekt. Op 4 juni 1943 klonken in Berlijn/Tegel tussen acht en tien uur 's morgens de schoten die een einde maakten aan het leven van 32 leden van de Stijkelgroep. Zij werden in hun laatste ogenblikken bijgestaan door de gevangenispredikant Ds. Harald Poelchau. Zij werden één voor één doodgeschoten. De meesten hadden verzocht niet te worden geblinddoekt.
  
-Ds. Poelchau heeft hen tot het laatste begeleid voorzover zij Protestant waren. De Rooms-Katholieken werden door een geestelijke bijgestaan. Geen klaagtoon kwam over hun lippen. Ook geen woord van haat of verbittering. Toen zij voor het vuurpeleton stonden begon één van de mannen Het Wilhelmus te zingen, en alle anderen zongen mee.  De lichamen van de 32 gefusilleerden werden ter aarde besteld in Döbaritz. Na mei 1945 lag dat in de Russische zone. Na langdurige onderhandelingen werden zij in 1947  naar de Franse sector van Berlijn overgebracht en vandaar in twee groepen naar Nederland.+Ds. Poelchau heeft hen tot het laatste begeleid voor zover zij Protestant waren. De Rooms-Katholieken werden door een geestelijke bijgestaan. Geen klaagtoon kwam over hun lippen. Ook geen woord van haat of verbittering. Toen zij voor het vuurpeloton stonden begon één van de mannen Het Wilhelmus te zingen, en alle anderen zongen mee.  De lichamen van de 32 gefusilleerden werden ter aarde besteld in Döbaritz. Na mei 1945 lag dat in de Russische zone. Na langdurige onderhandelingen werden zij in 1947 naar de Franse sector van Berlijn overgebracht en vandaar in twee groepen naar Nederland.
  
-Het op de begraafplaats Westduin opgerichte monument werd op 4 mei 1953 onthuld door  de burgemeester van Den Haag, F.M. A. Schokking. Bij deze onthulling was ook de gevangenispredikant uit Berlijn, ds. H. Poelchau, die zo veel voor de gevangenen heeft gedaan, aanwezig. +Het op de begraafplaats Westduin opgerichte monument werd op 4 mei 1953 onthuld door de burgemeester van Den Haag, F.M. A. Schokking. Bij deze onthulling was ook de gevangenispredikant uit Berlijn, ds. H. Poelchau, die zo veel voor de gevangenen heeft gedaan, aanwezig. Het monument werd vervaardigd door de beeldhouwster Marian Gobius. Het bestaat uit een bakstenen muur, waarin rechts een hardstenen plaat met de namen van de gevallenen is geplaatst.
-Het monument werd vervaardigd door de beeldhouwster Marian Gobius. Het bestaat uit een bakstenen muur, waarin rechts een hardstenen plaat met de namen van de  +
-gevallenen is geplaatst.+
  
-Zie ook [[tweede_wereldoorlog]]    +Zie ook [[tweede_wereldoorlog]]    
 + 
 +{{tag>tweede_wereldoorlog}} 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/jong4.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)