Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Laatste revisie Beide kanten volgende revisie
jong4 [2017/10/11 22:12]
zaanlander
jong4 [2017/11/01 20:42]
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
 ==== Jong, Pieter Hendrik de ==== ==== Jong, Pieter Hendrik de ====
  
-Heemstede 6 november 1912 - Berlijn/Tegel 4 juni 1943 +Heemstede 6 november 1912 - Berlijn-Tegel 4 juni 1943 
  
 Pieter de Jong, initiator en als verzetsstrijder deel uitmakend van de Stijkelgroep,​ huwde op 1 februari 1939 met Anna Louisa Dekker (31-12-1911). Pieter de Jong, initiator en als verzetsstrijder deel uitmakend van de Stijkelgroep,​ huwde op 1 februari 1939 met Anna Louisa Dekker (31-12-1911).
Regel 51: Regel 51:
 Op 4 juni 1943 klonken in Berlijn/​Tegel tussen acht en tien uur 's morgens de schoten die een einde maakten aan het leven van 32 leden van de Stijkelgroep. Zij werden in hun laatste ogenblikken bijgestaan door de gevangenispredikant Ds. Harald Poelchau. Zij werden één voor één doodgeschoten. De meesten hadden verzocht niet te worden geblinddoekt. Op 4 juni 1943 klonken in Berlijn/​Tegel tussen acht en tien uur 's morgens de schoten die een einde maakten aan het leven van 32 leden van de Stijkelgroep. Zij werden in hun laatste ogenblikken bijgestaan door de gevangenispredikant Ds. Harald Poelchau. Zij werden één voor één doodgeschoten. De meesten hadden verzocht niet te worden geblinddoekt.
  
-Ds. Poelchau heeft hen tot het laatste begeleid ​voorzover ​zij Protestant waren. De Rooms-Katholieken werden door een geestelijke bijgestaan. Geen klaagtoon kwam over hun lippen. Ook geen woord van haat of verbittering. Toen zij voor het vuurpeleton ​stonden begon één van de mannen Het Wilhelmus te zingen, en alle anderen zongen mee.  De lichamen van de 32 gefusilleerden werden ter aarde besteld in Döbaritz. Na mei 1945 lag dat in de Russische zone. Na langdurige onderhandelingen werden zij in 1947  naar de Franse sector van Berlijn overgebracht en vandaar in twee groepen naar Nederland.+Ds. Poelchau heeft hen tot het laatste begeleid ​voor zover zij Protestant waren. De Rooms-Katholieken werden door een geestelijke bijgestaan. Geen klaagtoon kwam over hun lippen. Ook geen woord van haat of verbittering. Toen zij voor het vuurpeloton ​stonden begon één van de mannen Het Wilhelmus te zingen, en alle anderen zongen mee.  De lichamen van de 32 gefusilleerden werden ter aarde besteld in Döbaritz. Na mei 1945 lag dat in de Russische zone. Na langdurige onderhandelingen werden zij in 1947 naar de Franse sector van Berlijn overgebracht en vandaar in twee groepen naar Nederland.
  
-Het op de begraafplaats Westduin opgerichte monument werd op 4 mei 1953 onthuld door  de burgemeester van Den Haag, F.M. A. Schokking. Bij deze onthulling was ook de gevangenispredikant uit Berlijn, ds. H. Poelchau, die zo veel voor de gevangenen heeft gedaan, aanwezig. +Het op de begraafplaats Westduin opgerichte monument werd op 4 mei 1953 onthuld door de burgemeester van Den Haag, F.M. A. Schokking. Bij deze onthulling was ook de gevangenispredikant uit Berlijn, ds. H. Poelchau, die zo veel voor de gevangenen heeft gedaan, aanwezig. Het monument werd vervaardigd door de beeldhouwster Marian Gobius. Het bestaat uit een bakstenen muur, waarin rechts een hardstenen plaat met de namen van de gevallenen is geplaatst.
-Het monument werd vervaardigd door de beeldhouwster Marian Gobius. Het bestaat uit een bakstenen muur, waarin rechts een hardstenen plaat met de namen van de  +
-gevallenen is geplaatst.+
  
 Zie ook [[tweede_wereldoorlog]] ​   Zie ook [[tweede_wereldoorlog]] ​  
  
 {{tag>​tweede_wereldoorlog}} ​ {{tag>​tweede_wereldoorlog}} ​
  • jong4.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/03/27 12:38
  • door zaanlander