Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
jonge [2017/11/17 22:01]
zaanlander
jonge [2018/04/24 02:40] (huidige)
zaanlander
Regel 64: Regel 64:
 Hier aan de Westzijde was het kantoor van De Typhoon, de regionale krant, waar ’s zomers de uitslagen van de Tour de France voor het raam werden opgehangen. ‘Heb ik nog eens, staande op de trappers, geprobeerd een nieuwe aflevering van de strip Kick Wilstra te lezen. Ben ik tegen iemand aangereden en daar in dat pand, waarin vroeger een sigarenwinkel zat, werd ik daarna binnengedragen.’ Als ik verbaasd opmerk dat zijn Zaanse jeugd zo goed geordend ligt opgeslagen in zijn herinnering,​ zegt hij: ‘Ik geloof niet dat ik aan de normale wetten van het geheugen voldoe.’ Hier aan de Westzijde was het kantoor van De Typhoon, de regionale krant, waar ’s zomers de uitslagen van de Tour de France voor het raam werden opgehangen. ‘Heb ik nog eens, staande op de trappers, geprobeerd een nieuwe aflevering van de strip Kick Wilstra te lezen. Ben ik tegen iemand aangereden en daar in dat pand, waarin vroeger een sigarenwinkel zat, werd ik daarna binnengedragen.’ Als ik verbaasd opmerk dat zijn Zaanse jeugd zo goed geordend ligt opgeslagen in zijn herinnering,​ zegt hij: ‘Ik geloof niet dat ik aan de normale wetten van het geheugen voldoe.’
  
-In een wirwar van eenrichtingsverkeer is het even zoeken naar de Klaas Katerstraat,​ naar de eerste schoolherinneringen. De Klaas Katerschool heeft plaatsgemaakt voor Fluxus ​en herbergt de beeldende kunst en de stoere vrouwen die je bij een gemeentelijke kunstinstelling als deze mag verwachten. Ze hebben allemaal Zaansch Veem gelezen of nemen zich dat ter plekke voor. Het gebouw draagt alle kenmerken van een lagere school. De ruiten in de deuren zijn op volwassen ooghoogte en de toiletten voor kleine mensen hanteerbaar. Het plein heeft nog altijd de ruimtelijke sensatie van de vrije woensdagmiddag.+In een wirwar van eenrichtingsverkeer is het even zoeken naar de Klaas Katerstraat,​ naar de eerste schoolherinneringen. De Klaas Katerschool heeft plaatsgemaakt voor [[FluXus]] ​en herbergt de beeldende kunst en de stoere vrouwen die je bij een gemeentelijke kunstinstelling als deze mag verwachten. Ze hebben allemaal Zaansch Veem gelezen of nemen zich dat ter plekke voor. Het gebouw draagt alle kenmerken van een lagere school. De ruiten in de deuren zijn op volwassen ooghoogte en de toiletten voor kleine mensen hanteerbaar. Het plein heeft nog altijd de ruimtelijke sensatie van de vrije woensdagmiddag.
  
 De Klaas Katerschool lag niet bepaald naast de deur van Parkstraat 6, maar was wel Hervormd en dat gaf de doorslag. Achter de Bullekerk was een openbare basisschool gevestigd, maar in de verzuilde samenleving van de jaren vijftig was dat geen optie. Met het Ruyterveer moest Freek de Jonge dus elke schooldag de Zaan oversteken, de machtige rivier die de stad een onverwachte glans geeft. De Klaas Katerschool lag niet bepaald naast de deur van Parkstraat 6, maar was wel Hervormd en dat gaf de doorslag. Achter de Bullekerk was een openbare basisschool gevestigd, maar in de verzuilde samenleving van de jaren vijftig was dat geen optie. Met het Ruyterveer moest Freek de Jonge dus elke schooldag de Zaan oversteken, de machtige rivier die de stad een onverwachte glans geeft.