jongepier

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
jongepier [2018/06/10 20:53]
zaanlander
jongepier [2018/07/20 14:41]
kelvin
Regel 17: Regel 17:
  
 Groot was de vreugde toen het Purmerender Garrelsorgel na 26 jaren afwezigheid in 2003 weer in de inmiddels tot Nicolaaskerk omgedoopte Koepelkerk in gebruik kon worden genomen. Dit na talloze inspanningen van een tot op het bot gemotiveerde Jongepier en een omvangrijke restauratie door Flentrop Orgelbouw uit Zaandam onder begeleiding van Jongepier als adviseur. De [[http://www.garrelsorgelpurmerend.nl|Stichting Garrelsorgel]] Purmerend benoemde hem tot 'organist titulaire' van het instrument en sindsdien concerteerde hij weer regelmatig in Purmerend. In 2007 ontving hij de Zilveren Waarderingsspeld van de Gemeente Purmerend. Groot was de vreugde toen het Purmerender Garrelsorgel na 26 jaren afwezigheid in 2003 weer in de inmiddels tot Nicolaaskerk omgedoopte Koepelkerk in gebruik kon worden genomen. Dit na talloze inspanningen van een tot op het bot gemotiveerde Jongepier en een omvangrijke restauratie door Flentrop Orgelbouw uit Zaandam onder begeleiding van Jongepier als adviseur. De [[http://www.garrelsorgelpurmerend.nl|Stichting Garrelsorgel]] Purmerend benoemde hem tot 'organist titulaire' van het instrument en sindsdien concerteerde hij weer regelmatig in Purmerend. In 2007 ontving hij de Zilveren Waarderingsspeld van de Gemeente Purmerend.
 +==Cantor-organist Jacobijnerkerk==
 Begin 1981 werd Jongepier benoemd tot cantor-organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. Hier bespeelde hij het bekende drieklaviers Müllerorgel en was tevens docent orgel aan het conservatorium aldaar. Hij gaf van 1963 tot 1973 les aan de Gemeentelijke muziekschool Purmerend.  Begin 1981 werd Jongepier benoemd tot cantor-organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. Hier bespeelde hij het bekende drieklaviers Müllerorgel en was tevens docent orgel aan het conservatorium aldaar. Hij gaf van 1963 tot 1973 les aan de Gemeentelijke muziekschool Purmerend. 
  
 Van 1972 tot 1992 was hij als docent verbonden aan het Stedelijk Conservatorium van Leeuwarden en Groningen. Met Theo Jellema leidde hij jaarlijks een internationale orgelreis. Als deskundige op het gebied van orgelhistorie en orgelbouw, met name op het gebied van Friese orgels, schreef hij diverse boeken en vele kleinere publicaties. Hij was adviseur bij meer dan 200 orgelrestauraties en nieuwbouwprojecten, onder meer namens de Commissie orgelzaken van de Protestantse Kerk in Nederland.  Van 1972 tot 1992 was hij als docent verbonden aan het Stedelijk Conservatorium van Leeuwarden en Groningen. Met Theo Jellema leidde hij jaarlijks een internationale orgelreis. Als deskundige op het gebied van orgelhistorie en orgelbouw, met name op het gebied van Friese orgels, schreef hij diverse boeken en vele kleinere publicaties. Hij was adviseur bij meer dan 200 orgelrestauraties en nieuwbouwprojecten, onder meer namens de Commissie orgelzaken van de Protestantse Kerk in Nederland. 
  
-Zijn laatste orgelconcert gaf Jan Jongepier op 4 januari 2009, ook weer op zijn geliefde Garrels-orgel. Na een langdurige ziekte [[http://www.mensenlinq.nl/overlijdensberichten/jan-jongepier-3671372|overleed]] hij in 2011 in zijn woonplaats Leeuwarden.+Zijn laatste orgelconcert gaf Jan Jongepier op 4 januari 2009, ook weer op zijn geliefde Garrels-orgel. Na een langdurige ziekte overleed hij in 2011 in zijn woonplaats Leeuwarden.
  
-{{tag>organist}}+{{tag>organist improvisator orgeladviseur orgelhistoricus}}
  
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/jongepier.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)