justitie

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
justitie [2017/07/26 14:04]
zaanlander
justitie [2020/09/07 12:08] (huidige)
Regel 4: Regel 4:
 Justitie houdt in: het ontwerpen, vaststellen en handhaven van regels, die in de samenleving op verschillende gebieden van het recht gelden. Rechtsregels dienen ter ordening van de samenleving en komen bij elke maatschappijvorm voor. Afhankelijk van de behoeften van een bepaalde gemeenschap zijn de onderdelen van het maatschappelijk leven die zij bestrijken, en daarmee ook de regels zelf, aan voortdurende wijziging onderhevig.  Justitie houdt in: het ontwerpen, vaststellen en handhaven van regels, die in de samenleving op verschillende gebieden van het recht gelden. Rechtsregels dienen ter ordening van de samenleving en komen bij elke maatschappijvorm voor. Afhankelijk van de behoeften van een bepaalde gemeenschap zijn de onderdelen van het maatschappelijk leven die zij bestrijken, en daarmee ook de regels zelf, aan voortdurende wijziging onderhevig. 
  
-In elke staat of andere gemeenschapsvorm zal dienen te worden bepaald wie dergelijke regels ontwerpt, wie ze vaststelt en hoe die regels, eenmaal vastgesteld zijn dienen te worden gehandhaafd. In Nederland wordt sedert 1813, het einde van de Franse tijd, het principe van de scheiding der machten gehuldigd (zie voor de voorafgaande periode [[Bestuur]] en Rechtspraak). Deze scheiding is gebaseerd op de ideeën van de Franse wijsgeer De Montesquieu en houden een wetgevende, een uitvoerende en een rechterlijke macht in. De Staten-Generaal, de Eerste en Tweede Kamer, stellen de regels vast; de Kroon, in de praktijk het kabinet, bereidt deze voor en voert ze uit; de rechterlijke macht zorgt voor handhaving en legt bij overtreding sancties op. +In elke staat of andere gemeenschapsvorm zal dienen te worden bepaald wie dergelijke regels ontwerpt, wie ze vaststelt en hoe die regels, eenmaal vastgesteld zijn dienen te worden gehandhaafd. In Nederland wordt sedert 1813, het einde van de Franse tijd, het principe van de scheiding der machten gehuldigdzie voor de voorafgaande periode [[Bestuur|Bestuur en Rechtspraak]]. Deze scheiding is gebaseerd op de ideeën van de Franse wijsgeer De Montesquieu en houden een wetgevende, een uitvoerende en een rechterlijke macht in. De Staten-Generaal, de Eerste en Tweede Kamer, stellen de regels vast; de Kroon, in de praktijk het kabinet, bereidt deze voor en voert ze uit; de rechterlijke macht zorgt voor handhaving en legt bij overtreding sancties op. 
  
 Op provinciaal- en gemeentelijk niveau en op het terrein van de waterschappen vindt hetzelfde plaats; de organen heten dan respectievelijk Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. Gemeenteraad en College van Burgemeester en Wethouders, en Vergadering van (hoofd)ingelanden en Dijkgraaf en Heemraden. De regels zelf hebben verschillende benamingen, al naar gelang het regels vaststellende overheidsorgaan.  Op provinciaal- en gemeentelijk niveau en op het terrein van de waterschappen vindt hetzelfde plaats; de organen heten dan respectievelijk Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. Gemeenteraad en College van Burgemeester en Wethouders, en Vergadering van (hoofd)ingelanden en Dijkgraaf en Heemraden. De regels zelf hebben verschillende benamingen, al naar gelang het regels vaststellende overheidsorgaan. 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/justitie.1501070640.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:49
  • (Externe bewerking)