kabelgat_t

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

kabelgat_t [2019/02/12 10:17]
zaanlander aangemaakt
kabelgat_t [2019/02/12 22:11] (huidige)
zaanlander
Regel 4: Regel 4:
  
 Jongerencentrum 't Kabelgat werd in februari 1969 geopend aan de Wilhelminastraat te Zaandam. Een initiatief van de Doopsgezinde Gemeente in combinatie met een thuishonk voor de padvindersgroep Elfregi. Door de grote toeloop van jongeren werd de combinatie met de padvinders al gauw onhoudbaar. Begonnen in een slooppand met twee huiskamers groeide 't Kabelgat uit tot een over drie panden verspreide accommodatie die ruimte kon bieden aan 500 bezoekers. In drukke tijden werden over de avond 1500 bezoekers geteld, uit heel Noord-Holland. Jongerencentrum 't Kabelgat werd in februari 1969 geopend aan de Wilhelminastraat te Zaandam. Een initiatief van de Doopsgezinde Gemeente in combinatie met een thuishonk voor de padvindersgroep Elfregi. Door de grote toeloop van jongeren werd de combinatie met de padvinders al gauw onhoudbaar. Begonnen in een slooppand met twee huiskamers groeide 't Kabelgat uit tot een over drie panden verspreide accommodatie die ruimte kon bieden aan 500 bezoekers. In drukke tijden werden over de avond 1500 bezoekers geteld, uit heel Noord-Holland.
 +
 +Dick Blokker, als jeugdwerker nauw bij de totstandkoming van 't Kabelgat betrokken, gaf de kerkenraad te kennen, te willen experimenteren,​ nieuwe dingen op te zetten. Hij was maatschappelijk geëngageerd,​ had belangstelling voor ontwikkelingshulp,​ de vredesbeweging en dienstweigeraars. Hij zag, als enige verantwoordelijke,'​t Kabelgat in razend tempo aan populariteit winnen en moest alles in goede banen leiden. Jongeren namen zijn taken over, namen hun verantwoordelijkheid. Van de kerkenraad kreeg hij te horen dat hij als jeugdleider niet professioneel werkte en niet aan de norm voldeed. Veel later vond men 't Kabelgat een ideaal voorbeeld over hoe het zou moeten. Maar destijds vond men het niks.
 +
  
 Muziek vormde de bindende factor. Veel bezoekers speelden in bands. De vredelievende leefstijl met een groot Ban-de-Bomgehalte speelde ook een belangrijke rol. Muziek vormde de bindende factor. Veel bezoekers speelden in bands. De vredelievende leefstijl met een groot Ban-de-Bomgehalte speelde ook een belangrijke rol.
  • kabelgat_t.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/02/12 22:11
  • door zaanlander