Zaandam 2 november 1926 - 14 april 1985

Catharina Cornelia (Ina) Kakes-Veen, eerste voorzitter van CDA Zaanstad (1973-1984), eerste vrouwelijke hoogheemraad van Uitwaterende Sluizen, zeer actief in de vrouwenbeweging. “Het is ongehoord hoe liefdeloos in mijn eigen land met de vrouw wordt omgesprongen” is een van haar stellingen.

Ina Kakes-Veen kreeg in de jaren zestig via de afdeling Zaandam-Centrum van de Nederlandse Christenvrouwenbond bemoeienis met de politiek. Namens de ARP maakte zij nadien jaren deel uit van de AR Kieskring Den Helder, waarin zij zich onder meer bezighield met de landelijke fusie tot het CDA. Zij werd de eerste voorzitter van de afdeling Zaanstad van het CDA in de periode 1973-1984. Van 1976 tot 1985 was zij hoogheemraad van Uitwaterende Sluizen.

Kakes-Veen had vooral een grote verdienste voor de vrouwenbeweging. Zij was als landelijk beleidssecretaris lid van het dagelijks bestuur van de Nederlandse Christenvrouwenbond, lid van de Nederlandse Vrouwenraad, lid van de landelijke Emancipatieraad en bestuurslid van de Tecoza waar buitenlandse vrouwen een keus kunnen maken uit een keur aan cursussen. In 1982 verbleef zij enige maanden in New York als lid van de Nederlandse delegatie in de Verenigde Naties, waarin zij de organisaties die bij de Nederlandse Vrouwenraad zijn aangesloten vertegenwoordigde.

In Zaanstad droeg zij bij aan het tot stand komen van de Adviescommissie Emancipatiezaken. Deze commissie stelde in 1986, een jaar na het overlijden van Ina Kakes-Veen, een naar haar genoemde rpijs in, die tot op de dag van vandaag met enige regelmaat door de Gemeente Zaanstad wordt uitgereikt aan een persoon of groep die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de emancipatie in Zaanstad: de Ina Kakes-Veenprijsplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigIna Kakes-Veenprijs

De Gebroken Afwaskwast was een emancipatieprijs die in het leven werd geroepen door de Zaanse Vrouwenkrant. Deze ludieke prijs was bedoeld als statement naar de gemeente Zaanstad toe. De eerste keer werd de prijs uitgereikt in oktober 1985 aan Marianne Monier, medeoprichter van de Zaanse Vrouwenkrant en werkzaam in buurthuis “Ons Huis” in Wormerveer, later o.a. directeur van de Anna Polakschool. Vervolgens werd deze wisselprijs nog eenmaal uitgereikt aan de filmgroep Vrouw …
.

Bron: Teksten van de tentoonstelling “Van Suffragette tot Powergrrl - honderd jaar Zaanse Vrouwenstrijd”; samengesteld door het Anti-Discriminatie Bureau, Zaanstreek - december 2000.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kakes-veen.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/10/03 13:51
  • door gisela