Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
kalverpolder [2018/06/16 11:13]
zaanlander
kalverpolder [2019/03/17 15:36] (huidige)
zaanlander [Molennijverheid]
Regel 11: Regel 11:
 === Molennijverheid === === Molennijverheid ===
  
-Hierdoor is, in en bij de Zaanse Schans, de vroegere molenconcentratie weer enigszins hersteld. Min of meer als voortzetting van de molennijverheid ontstonden langs Poel en Zaan, zuidelijk van de latere Leeghwaterweg,​ enkele industrie-complexen waaronder [[Duyvis]] en [[Schoemaker|Jan Schoemaker BV]]). De voetbalvereniging Zaandijk kreeg in de polder haar speelvelden en verdere accommodatie.+Hierdoor is, in en bij de Zaanse Schans, de vroegere molenconcentratie weer enigszins hersteld. Min of meer als voortzetting van de molennijverheid ontstonden langs Poel en Zaan, zuidelijk van de latere Leeghwaterweg,​ enkele industrie-complexen waaronder [[Duyvis]] en [[Schoemaker|Jan Schoemaker BV]]. De voetbalvereniging Zaandijk kreeg in de polder haar speelvelden en verdere accommodatie.
  
 In de Tweede Wereldoorlog stond er enig afweergeschut in de polder. Beroering werd gewekt in september 1944, toen het merendeel van negen uit een aangeschoten Amerikaanse bommenwerper geparachuteerde bemanningsleden in de polder landde. Zij konden in de Zaanstreek onderduiken. Als represaille werden aan de Leeghwaterweg door de Duitsers vier Nederlanders geëxecuteerd. Een bescheiden monument herinnert hieraan. Drie van de parachutisten werden, na Duitse dreigementen om in Zaandijk willekeurig executies uit te voeren aan de bezetter uitgeleverd. In de Tweede Wereldoorlog stond er enig afweergeschut in de polder. Beroering werd gewekt in september 1944, toen het merendeel van negen uit een aangeschoten Amerikaanse bommenwerper geparachuteerde bemanningsleden in de polder landde. Zij konden in de Zaanstreek onderduiken. Als represaille werden aan de Leeghwaterweg door de Duitsers vier Nederlanders geëxecuteerd. Een bescheiden monument herinnert hieraan. Drie van de parachutisten werden, na Duitse dreigementen om in Zaandijk willekeurig executies uit te voeren aan de bezetter uitgeleverd.
Regel 18: Regel 18:
  
 Bekijk het [[http://​weblogfotoboeken.50plusser.nl/?​wbid=9733#​.WyTSuvUyWpo|fotoboek van Wim Stoter]] over de Kalverpolder waar hij als vrijwilliger meewerkt aan behoud en beheer. Bekijk het [[http://​weblogfotoboeken.50plusser.nl/?​wbid=9733#​.WyTSuvUyWpo|fotoboek van Wim Stoter]] over de Kalverpolder waar hij als vrijwilliger meewerkt aan behoud en beheer.
 +
 +Lees ook: [[https://​resolver.kb.nl/​resolve?​urn=ABCDDD:​010840906:​mpeg21:​a0301|Zaanse Kalverpolder wordt huizenreservaat]].
  
 Zie ook: [[Haaldersbroek]],​ [[Landschap]] 3.2., 3.3., [[Natuur|Natuur in de Zaanstreek]] 5.1.3. ​   Zie ook: [[Haaldersbroek]],​ [[Landschap]] 3.2., 3.3., [[Natuur|Natuur in de Zaanstreek]] 5.1.3. ​  
  
 {{tag>​polder schans zaandam}}  ​ {{tag>​polder schans zaandam}}  ​
  • kalverpolder.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/03/17 15:36
  • door zaanlander