kaper_bob

No renderer 'pdf' found for mode 'pdf'

(Zaandam, 19 juni 1939)

Invalid Link
Dutch Swing College Band in 2007, met als 3e van links Bob Kaper. Fotograaf: E. Stotzer (Eigenaar copyright: Dutch Swing College Band) CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons

Bob Kaper, jazzmusicus, klarinet en altsax, was al vanaf zijn jonge jaren geïnteresseerd in oude stijl jazzmuziek. Zijn eerste instrument was de mondharmonica. Op de middelbare school, het Zaanlands Lyceumplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZaanlands Lyceum

Openbare scholengemeenschap in Zaandam, sinds 1963 gevestigd aan de Vincent van Goghweg.

In het Zaanlands Lyceum werden een Havo-, een Atheneum- en een Gymnasiumafdeling samengebracht. Het Lyceum kwam in 1920 tot stand door omzetting van de in 1866 opgerichte HBS. In 1963 werd de Handelsdagschool toegevoegd.
aan het Ruiterveerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigRuiterveer

Straat en voormalig veer te Zaandam (west), in het verlengde van de Botenmakersstraat, maar dan ten oosten van de Westzijde. Het Ruiterveer is genoemd naar korenmolen De Ruiter. Het voetveer was een van de vele veren dat voer tussen de West- naar de Oostzijde. Aan het pad werd na de sloop van de molen in 1865 de Hoogere Burgerschool gebouwd.
, waar op schoolfeesten voornamelijk Dixieland muziek wordt gespeeld, neemt zijn belangstelling verder toe voor deze muziekstijl. Ook het veelvuldig bezoek aan de Zaanse Swing Society in de Waakzaamheidplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWaakzaamheid, de

Herberg, hotel, restaurant, café en ooit dance-club te Koog. Herberg De Waakzaamheid wordt reeds genoemd in een gemeentelijk document uit 1626 en was mogelijk ouder. De naam Waakzaamheid stamt uit de Franse tijd, tot die tijd stond de herberg bekend als De Jonge Prins. In tegenstelling tot andere horeca-gelegenheden in de Zaanstreek, zoals De Prins te Westzaan en De Jonge Prins te Wormerveer, werd de naam na de Franse tijd niet terug veranderd.
draagt daaraan bij. Daar maakt hij diverse optredens mee van de Dutch Swing College Band1), een van zijn favoriete muziekgroepen. Hij leert klarinet spelen bij Harmonie Zaanlands Kapel.

In militaire dienst wordt hij ingelijfd bij de militaire kapel en wordt daar plaatsvervangend dirigent.

Halverwege de jaren vijftig wordt hij beroepsmusicus bij New Orleans Syncopaters en richt in 1957 zijn eigen orkest op: The Beale Street Seven. Ze treden op in Duitsland, België en Nederland samen met Milly Scott. Samen met Herman Kesselaar (Organisatie Bureau Nederland) organiseert hij dansavonden in De Waakzaamheid en Ons Huis in Zaandam.

In 1966 wordt hij bij de Dutch Swing Collegeband invaller van de zieke bandleider Peter Schilperoort. Vanaf 1969 wordt hij daar vaste klarinettist. Nadat Schilperoort in 1990 overlijdt wordt kaper bandleider. Internationaal heeft de band veel succes.

Kaper wordt in 1999 ridder in de orde van Oranje Nassau benoemd.

Zie ook: Bob Kaper's biografie bij de muziekencyclopedie. Jazzplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigJazz

Muziekvorm, in het begin van de 20e eeuw in de Verenigde Staten ontstaan, oorspronkelijk geïnspireerd door en gebaseerd op de muziek van Noord-Amerikaanse negers. Door verschillende invloeden evolueerde de jazz tot in allerlei stijlen uitgevoerde eigentijdse muziek, meestal gekenmerkt door een sterke nadruk op het metrische element, benevens door zowel solistische als ensemble-improvisatie. De jazz wordt in deze veelvormigheid beoefend door een groot aantal, doorgaans kleine orkesten van v…


  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kaper_bob.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/21 09:04
  • door jan