kee

No renderer 'odt' found for mode 'odt'

Zaandam 24 november 1900 - Zaandam 3 januari 1997

Componist, improvisator, organist. Cor Kee studeerde orgel en componeren bij Jan Zwartplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZwart, Jan

Zaandam 20 augustus 1877 - Zaandam 13 juli 1937

Jan Zwart, organist, publicist en componist ontving zijn opleiding bij H. van Eyk, Gerard Bartus van Krieken en Hendrik de Vries. Hij was korte tijd organist van de Gereformeerde kerk aan de Westzeedijk in Rotterdam en de Hervormde kerk te Capelle aan de IJssel. Vanaf 1898 was hij cantor-organist bij de Hersteld Evangelische-Lutherse Gemeente in Amsterdam aan de Kloveniersburgwal, in de volksmond De Kloof. Op het beroemde Strümphler or…
, Jean Baptiste de Pauw en Sem Dresden en zang bij Thom Denijs. Als zanger trad hij vele malen als solist op. Uiteindelijk koos hij voor het orgel en het componeren.

Van 1915 tot 1923 was hij achtereenvolgens organist bij de Doopsgezinde Gemeentenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigDoopsgezinden (Doopsgezinde gemeenten)

Protestants kerkgenootschap, broederschap, van grote betekenis in de Zaanse geschiedenis, zowel doordat de ondernemersstand sinds de 17e eeuw overwegend doopsgezind was als door het feit dat de leefgewoonten der doopsgezinden een stempel drukten op de streekmentaliteit.
in Westzaan en Koog aan de Zaan. Daarna was hij tot 1972 organist aan de monumentale Ronde Lutherse Kerk en vervolgens aan de Oude Lutherse Kerk aan het Spui in Amsterdam.

Kee componeerde vele orgelwerken aanvankelijk in een laat-romantische stijl onder het pseudoniem Orgelius. Zijn bundel Psalmen voor orgel vormde een keerpunt in deze ontwikkeling. Met deze fraaie vormen van Hollandse koraalkunst wees hij een nieuwe weg. Na 1960 maakte hij in zijn composities ook gebruik van seriële technieken, aleatoriek, clusters zoals 'Amsterdam 700 jaar Lusthof'. Ook verschenen van zijn hand werken voor koor, beiaard, draaiorgel, clavecimbel en harmonie- en fanfarekorpsen. Voor het openingsconcert van theater-concertzaal De Speeldoos componeerde hij Blijde Incomste voor koperblazers, slagwerk en piano. De eerste uitvoering werd gegeven door het Noordhollands Philharmonisch Orkestplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigNoordhollands Philharmonisch Orkest (NPhO)

Voortzetting van de 'Haarlemse Orkestvereeniging' (1921-1953), die zelf weer kan worden beschouwd als een voortzetting van de Schutterijmuziek in Haarlem (1813). Het orkest heeft Haarlem als standplaats, maar verzorgt ook concerten en koorbegeleidingen in de Zaanstreek. De concerten in Zaandam werden tot de opening van
onder leiding van Jan Pasveerplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigPasveer, Jan

Coevorden, 10 februari 1933 - Zaandam, 15 januari 2005

Dirigent, muziekpedagoog, kerkmusicus. Jan Pasveer kreeg zijn eerste kerkorgellessen van Willem Hendrik Zwart, als oud-Zaandammer organist in Coevorden. Als 14-jarige was hij al organist in Oosterhesselen en op zijn 16e dirigeerde hij zijn eerste koor. Daartoe volgde hij directielessen bij R. Beintema. Op aandringen van zijn leermeester Zwart solliciteerde Pasveer bij de gereformeerde Zuiderkerk in Zaandam. Hij werd benoemd na…
en met medewerking van Johan van den Boogertplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigBoogert, Johan van den

Zaandam, 23 november 1913 - Amsterdam, mei 1988

Pianist Johan van den Boogert werd op 23 november 1913 te Zaandam geboren. Hij studeerde tot 1936 aan het Amsterdams Conservatorium waar hij het solistendiploma voor piano behaalde. In hetzelfde jaar verwierf hij de „Ehrenpreis
.

Cor Kee was verder bekend door zijn improvisatiekunst en zijn docentschap daarin. Op dit gebied gold hij nationaal en internationaal als een autoriteit. Zijn studenten kwamen van over de hele wereld en in vele landen als Zweden en Duitsland doceerde hij dit vak. Vijftien jaar was Kee verbonden aan de tweejaarlijkse Internationale Zomeracademie, later het Internationaal Orgelfestival Haarlem genoemd. Ook was hij orgeldocent aan het Utrechts Conservatorium. Hij maakte verscheidene malen deel uit van nationale en internationale jury's. Kee had een uitgebreide concertpraktijk in binnen- en buitenland en verzorgde vele radioconcerten. Als privé-docent leidde hij talloze beroeps- en amateurorganisten op.

In 1978 promoveerde Frances Heusinkveld aan de Universiteit van Iowa (VS) op een proefschrift over Kee's leven en werk Kee - Psalmcomposer. Voor zijn verdiensten werd Kee benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1980 ontving hij de Cultuurprijs voor muziekplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigCulturele prijzen gemeente Zaanstad

Prijzen, in 1979 door de gemeente Zaanstad ingesteld, ter beloning van verdiensten voor de Zaanse streekcultuur.

De Culturele prijzen, door Zaanstad overigens Kulturele prijzen genoemd, een Cultuurprijs van f 3000 en een
van de gemeente Zaanstad.

Externe link: Cor Kee

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kee.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)