Constructiebedrijf gespecialiseerd in het ontwerp, de fabricage en het onderhoud van offshore hef- en hijssystemen.

Kenz Kraantechniek is gevestigd aan de Voorzaan (Zuiddijk) in Zaandam. Het bedrijf ontstond in 1960, toen Jan Jacob Fleumer en Jan Fray in Wormer een constructiebedrijfje begonnen dat meteen na de oprichting de kranenbouw ter hand nam. Men kocht bijvoorbeeld gebruikte kranen en verbouwde deze voor 'burgergebruik' tot baggerkraantjes en hijsinstallaties op trucks.

Toen Jan Fray in 1965 om gezondheidsredenen uit de firma trad, was al ervaring opgedaan in het ontwerpen en bouwen van kranen. In 1967 volgt de verhuizing naar de J.J. Allanstraat 266 in Westzaan en de levering van één van de eerste telescoop kranen gebouwd in Nederland op een REO truck. Het bedrijf richtte zich nu op nieuwbouw (opdrachten van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat en grote bouwondernemingen).

In 1972 is de vorming van de BV Kraantechniek Westzaan, en in 1977 de verhuizing naar de voormalige scheepswerf van Camminga aan de Zaan te Wormer, te groot voor Kraantechniek alleen en er werd een samenwerkingsverband aangegaan met Kramer & Zwart, een scheepsreparatiebedrijf te Westknollendam. Beide bedrijven verhuizen in 1977 naar de voormalige Jachtbouwwerf aan de Veerdijk in Wormer. In verband met de internationale herkenbaarheid werd de naam aangepast in “KENZ-KRAANTECHNIEK” BV (Kramer en Zwart = KENZ).

De offshore-markt is in 1980 betreden. Hiervoor werden speciale ontwerpen ontwikkeld. Binnen enkele jaren bestreek Kenz tachtig procent van deze markt. In 1981 volgt de eerste echte grote order voor vier echte Offshore kranen met 15 ton capaciteit was voor het toenmalige Placid, nu Gaz de France. In de offshore zijn de kranen van Kenz wereldwijd bekend.

Om de financiële basis te verruimen werd in 1986 een samenwerking aangegaan met Van Lint Staalbouw in Schagen. In 1983 nam A. Bakker, een van de directeuren, het gehele gecombineerde bedrijf over. Daarna werd Kenz verplaatst naar de nieuwbouwpanden op de huidige vestigingsplaats Zuiddijk 400 langs de Voorzaan. In 1988 leidde een bezoek van de firma Hägglunds uit Zweden ertoe dat de hele firma aan Hägglunds verkocht werd, echter in 1995 volgt er een Management Buy-Out door de toenmalige directie.

En met succes, de kranen werden groter en talrijker zodat de staalproductie in de hal in Zaandam niet meer mogelijk was en uitbesteed werd bij diverse staalbouwers in binnen- en buitenland. Vanaf die tijd werd er alleen nog maar geassembleerd, getest en afgeleverd. De naam Kraantechniek is met de verminderde activiteiten in de reparatie aan mobiele kranen echter niet meer in gebruikt.

In 2005 wordt de gehele intellectuele boedel van het Haarlemse Figee overgenomen uit het faillissement, de firma naam wordt Kenz-Figee BV maar in 2009 komt er een aparte BV voor Figee. Eind 2005 is Figee Crane Services overgenomen door GTI Zaandam.

De Kenz Figee Group is in 2016 voor 85% overgenomen door het investeringsbedrijf MeeMaken BV van Natasja Sesink en Roderik van Seumeren, oud-ceo van hijs- en zwaartransportbedrijf Mammoet. De overige 15% blijft in handen van het management van Kenz Figee, dat verklaarde blij te zijn met deze overname, niet alleen vanwege de lange termijn visie van MeeMaken BV, maar ook omdat er geloof in de synergie met de andere bedrijven binnen de groep. Robert de Rijcke, commercieel directeur van Kenz Figee Groep: “Wij geloven dat MeeMaken BV ons naar het volgende professioneel niveau gaat tillen.”

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kenz.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)