Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
kieviet [2018/06/08 11:59]
kelvin
kieviet [2018/06/13 16:51] (huidige)
zaanlander
Regel 3: Regel 3:
 Hoofddorp 8 maart 1858 - Wassenaar 12 augustus 1931 Hoofddorp 8 maart 1858 - Wassenaar 12 augustus 1931
  
-[{{:​joh_c_kieviet.jpg?​200 |//C. Joh. Kieviet 1858-1931//​}}]Cornelis Johan Kieviet, schrijver van kinderboeken,​ publicerend onder de naam C. Joh. Kieviet, was de schepper van de beroemde romanfiguur Dik Trom die, met de platen van Johan Braakensiek,​ ongetwijfeld de grootste bekendheid verwierf. Dik Trom behoort, zelfs nadat het een eeuw of meer werd geschreven, nog steeds tot één van de bekendste jeugdboeken. Cornelis Johan Kieviet was de tiende in een gezin met elf kinderen. Zijn vader was timmerman, de gezinsinkomsten waren ten dele afkomstig van kostgangers,​ onder wie verschillende onderwijzers.+[{{:​joh_c_kieviet.jpg?​200 |//C. Joh. Kieviet 1858-1931//​}}]Cornelis Johan Kieviet, schrijver van kinderboeken,​ publicerend onder de naam C. Joh. Kieviet, was de schepper van de beroemde romanfiguur ​[[https://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Dik_Trom_(personage)|Dik Trom]] die, met de platen van Johan Braakensiek,​ ongetwijfeld de grootste bekendheid verwierf. Dik Trom behoort, zelfs nadat het een eeuw of meer werd geschreven, nog steeds tot één van de bekendste jeugdboeken. Cornelis Johan Kieviet was de tiende in een gezin met elf kinderen. Zijn vader was timmerman, de gezinsinkomsten waren ten dele afkomstig van kostgangers,​ onder wie verschillende onderwijzers.
  
 Wellicht heeft dit hem bij zijn beroepskeuze beïnvloed: C. Joh. Kieviet werd zelf ook onderwijzer. Hij werkte onder meer in Hoofddorp, Lisse, Delft, Den Haag en Zaandam, waar hij, hoe kon het anders in de Zaanstreek, door zijn leerlingen als autoritair werd omschreven. ​ Wellicht heeft dit hem bij zijn beroepskeuze beïnvloed: C. Joh. Kieviet werd zelf ook onderwijzer. Hij werkte onder meer in Hoofddorp, Lisse, Delft, Den Haag en Zaandam, waar hij, hoe kon het anders in de Zaanstreek, door zijn leerlingen als autoritair werd omschreven. ​
Regel 25: Regel 25:
  
 Uit liefhebberij organiseerde Kieviet, die een speelse en romantische natuur had, met zijn plaatsgenoten in Zaandam operettevoorstellingen. ​ Uit liefhebberij organiseerde Kieviet, die een speelse en romantische natuur had, met zijn plaatsgenoten in Zaandam operettevoorstellingen. ​
-Hij was getrouwd met Gesina Louise Veldhuizen van Zanten (geb. 23 januari 1859). Ze woonden eerst op de Oostzijde 50, naast de openbare school nr. 49. In 1910 verhuisden ze naar de Botenmakersstraat 141 in Zaandam, later omgezet in Vaartkade 20 (([[https://​www.oudwest.nl/​monument/​voormalige-villa-kieviet/​|Site over huis van Kieviet]])). Zijn zus, Lena Kieviet woonde op de Botenmakersstraat 106. Zij werkte als bibliothecaresse.+Hij was getrouwd met Gesina Louise Veldhuizen van Zanten (geb. 23 januari 1859). Ze woonden eerst op de Oostzijde 50, naast de openbare school nr. 49. In 1910 verhuisden ze naar de Botenmakersstraat 141 in Zaandam, later omgezet in  [[https://​www.oudwest.nl/​monument/​voormalige-villa-kieviet/​|Vaartkade 20]]. Zijn zus, Lena Kieviet woonde op de Botenmakersstraat 106. Zij werkte als bibliothecaresse.
  
 Tien jaar later ging Kieviet vanwege zijn gezondheid vervroegd met pensioen. Hij vestigde zich daarna in Wassenaar waar hij tot zijn overlijden in 1931 doorging met het schrijven van boeken, waarvan er totaal 48 in druk verschenen. Tien jaar later ging Kieviet vanwege zijn gezondheid vervroegd met pensioen. Hij vestigde zich daarna in Wassenaar waar hij tot zijn overlijden in 1931 doorging met het schrijven van boeken, waarvan er totaal 48 in druk verschenen.
  
 Op zijn 59e keerde hij wegens suikerziekte het onderwijs vervroegd de rug toe. Hij vestigde zich daarna in Wassenaar, waar hij tot zijn overlijden in 1931 doorging met het schrijven van boeken, waarvan er totaal 48 in druk verschenen. Op zijn 59e keerde hij wegens suikerziekte het onderwijs vervroegd de rug toe. Hij vestigde zich daarna in Wassenaar, waar hij tot zijn overlijden in 1931 doorging met het schrijven van boeken, waarvan er totaal 48 in druk verschenen.
- 
- 
    
 Zie ook: Onderwijs 1.2.5. ​   Zie ook: Onderwijs 1.2.5. ​  
  
-==Links== +[[http://​resources.huygens.knaw.nl/​bwn1880-2000/​lemmata/​bwn3/​kieviet|Lees meer]] over C. Joh. Kieviet op de site van Huygens ING.
- +
-[[http://​resources.huygens.knaw.nl/​bwn1880-2000/​lemmata/​bwn3/​kieviet|Huygens ING]]+
  
-{{tag>​schrijver}}+{{tag>​schrijver ​zaandam}}