Zaandijk, 10 juli 1893 - Amsterdam, 1 december 1951

Cornelis Koning, zelfportret.

Cornelis Koning, beeldend kunstenaar, schilder, tekenaar en etser, ook beeldhouwer. Cornelis Koning werd, na schilderlessen door Frederik Engelplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigEngel, Frederik

Koog aan de Zaan, 3 november 1872 - Zutphen, 8 november 1958 Frederik Engel: Melktijd nabij Zaandam Frederik Engel Jbz, beeldend kunstenaar, schilder en tekenaar was leerling van de stadstekenschool te Zaandam, de Quellinusschool en de Rijksschool voor Kunstnijverheid, beide te Amsterdam. Hij vestigde zich na zijn opleiding eerst als fotograaf in Zaandam (1896-1904), maar legde zich daarna toe op het tekenen van landschappen.
, opgeleid aan de Rijksschool voor kunstnijverheid en de Rijksacademie in Amsterdam en was leerling van onder meer Antoon Derkinderenen Van der Waay.

Hij woonde en werkte in Laren, Breukelen, Heemskerk, Ede en vanaf 1935 in Amsterdam. Hij werd bekend door landschappen, portretten en dier- en figuurstudies. Koning schilderde figuur en landschap en was lid van de maatschappij 'Arti et Amicitiae', op wier tentoonstellingen hij geregeld exposeerde. Koos zijn onderwerpen het liefst uit figuur en figuurgroepen.

In recensies is meermalen verwezen naar zijn verwantschap met andere Zaanse schilders, zoals Cor Dik, Jaap Kaalplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKaal, Jaap

Zaandijk, 23 oktober 1893 - Wormer, 6 maart 1960

Jakob (Jaap) Kaal, beeldend kunstenaar, schilder en tekenaar. Zijn landschappen, stillevens en portretten zijn van expressionistische aard en worden gekenmerkt door sober en somber kleurgebruik. Jaap Kaal behoorde tot een groep Zaanse schilders, o.a. Cor Dik, Arie van Mever, Wim Steijn en Cornelis Koning die een vrijwel apart staande school vormden.
, Arie van Meverplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMever, Arie van

Zaandam 27 januari 1899 - Heiloo 25 april 1978

Adriaan Pieter (Arie) van Mever, beeldend kunstenaar, kunstschilder, aquarellist, tekenaar, graficus en concertzanger. Arie van Mever ontving zijn opleiding aan de Rijksacademie voor beeldende kunsten in Amsterdam van 1923 tot 1929. Bovendien studeerde hij aan het Conservatorium, eveneens in Amsterdam, en volgde hij de opleiding tot onderwijzer.
en Wim Steijnplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSteijn, Jan

(1883-1939)

In het eerste kwart van de 20e eeuw dirigent van harmonie 'Apollo' te Zaandijk. In het dagelijks leven dreef hij een muziekhandel in Zaandijk. later in Zaandam. Hij werd in 1907 dirigent van Apollo en bleef dat tot 1922. Binnen enkele jaren wist hij het orkest van de laagste. derde afdeling te voeren naar de afdeling 'Uitmuntendheid`_ waarin vele ere- en eerste prijzen werden behaald. Steijn werd in de Zaanse muziekwereld tot de 'grote vier` gerekend (de dirigenten Albe…
. Een deel van zijn nagelaten werk, 23 schilderijen, vele tekeningen en een aantal schetsboeken, is in 1979 door zijn weduwe, mevrouw A. Koning-de Jong aan de gemeente Zaanstad geschonken. Het bevond zich bij het toenmalig gebrek aan een Zaans museum in d'Acht Statenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigAcht Staten, d'

d'Acht Staten, later genoemd Acht Staten, verpleeg- en verzorgingshuis te Wormerveer, onderdeel van zorgorganisatie Evean. Acht Staten ligt in Wormerveer, middenin een woonwijk, vlakbij het NS-station en het Wilhelminapark. Acht Staten biedt langdurige verzorging aan ouderen. Ook is er ruimte voor ouderen die tijdelijk zorg nodig hebben. Aan Acht Staten grenzen zorgwoningen die via woningcorporatie Parteon worden verhuurd.
in Wormerveer.

Literatuur: Piet Hagenaars en Theo van der Steen, Cornelis Koning (1893-1951), Oss 1984.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/koning_cornelis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)