koning_cornelis

Zaandijk, 10 juli 1893 - Amsterdam, 1 december 1951

Cornelis Koning, zelfportret.

Cornelis Koning, beeldend kunstenaar, schilder, tekenaar en etser, ook beeldhouwer. Cornelis Koning werd, na schilderlessen door Frederik Engel, opgeleid aan de Rijksschool voor kunstnijverheid en de Rijksacademie in Amsterdam en was leerling van onder meer Antoon Derkinderenen Van der Waay.

Hij woonde en werkte in Laren, Breukelen, Heemskerk, Ede en vanaf 1935 in Amsterdam. Hij werd bekend door landschappen, portretten en dier- en figuurstudies. Koning schilderde figuur en landschap en was lid van de maatschappij 'Arti et Amicitiae', op wier tentoonstellingen hij geregeld exposeerde. Koos zijn onderwerpen het liefst uit figuur en figuurgroepen.

In recensies is meermalen verwezen naar zijn verwantschap met andere Zaanse schilders, zoals Cor Dik, Jaap Kaal, Arie van Mever en Wim Steijn. Een deel van zijn nagelaten werk, 23 schilderijen, vele tekeningen en een aantal schetsboeken, is in 1979 door zijn weduwe, mevrouw A. Koning-de Jong aan de gemeente Zaanstad geschonken. Het bevond zich bij het toenmalig gebrek aan een Zaans museum in d'Acht Staten in Wormerveer.

Literatuur: Piet Hagenaars en Theo van der Steen, Cornelis Koning (1893-1951), Oss 1984.

  • koning_cornelis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/03/29 01:11
  • door zaanlander