koormuziek

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

koormuziek [2019/02/08 12:08]
koormuziek [2019/02/08 20:34]
Regel 1: Regel 1:
 ==== Koormuziek ==== ==== Koormuziek ====
  
-De ontwikkeling van de koorzang in de Zaanstreek liep parallel met de opkomst van de landelijke organisaties voor de koorzang. Een van de oudste verenigingen was de gemengde zangvereniging Johannes J.H. Verhulst te Krommenie, opgericht op 23 oktober 1867 en in 1976 door gebrek aan herenleden opgeheven. Van 1893 tot 1917 was muziekleraar Arie Cornelis Provily, vader van de latere burgemeester van Krommenie, dirigent van het koor. In 1885 werd de mannen-zangvereniging Werkmanslust, tegenwoordig Koninklijk Mannenkoor Krommenie, opgericht. En in 1889 de gemengde zangvereniging Daniël de Lange te Koog. Bekende dirigenten bij deze vereniging waren van 1893 tot 1908 Hendrik Wichert Flentrop (1866–1950), tevens grondlegger van [[Flentrop]] en [[Sicking|Frits Sicking]] van 1925 tot 1931. Oorspronkelijk werd Daniël de Lange opgericht als kerkkoor van de Nederlands Hervormde gemeente, met als doel de gemeentezang te verbeteren. Met dat doel werden bij meerdere kerkgenootschappen zangverenigingen opgericht. +De bloei van de amateurkoorzang begon rond 1830 onder invloed van de Duitse zogenaamde Liedertafelbeweging. Gezelligheidsverenigingen van burgers verbonden door dezelfde politieke, ideologische of religieuze ideeën. Vele koren organiseerden zich in bonden met eenzelfde doelstelling. Zo werd in 1878 de Nederlandse St. Gregoriusvereniging opgericht, gespecialiseerd in katholieke kerkmuziek. De oudste bond was echter de [[maatschappij|Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst]] uit 1829, die vele Toonkunstkoren oprichtte. Daarnaast ontstonden het Koninklijk Nederlands Zangersverbond in 1853, de Koninklijke Bond van Christelijke Zang- en Oratoriumverenigingen in 1887 en als laatste de Bond van Arbeiderszangverenigingen in Nederland in 1902.  
 + 
 +De ontwikkeling van de koorzang in de Zaanstreek liep parallel met de opkomst van de landelijke organisaties voor de koorzang. Een van de oudste verenigingen was de gemengde zangvereniging Johannes J.H. Verhulst te Krommenie, opgericht op 23 oktober 1867 en in 1976 door gebrek aan herenleden opgeheven. Van 1893 tot 1917 was muziekleraar Arie Cornelis Provily, vader van de latere burgemeester van Krommenie, dirigent van het koor. In 1885 werd de mannenzangvereniging Werkmanslust, tegenwoordig Koninklijk Mannenkoor Krommenie, opgericht. En in 1889 de gemengde zangvereniging Daniël de Lange te Koog. Bekende dirigenten bij deze vereniging waren van 1893 tot 1908 Hendrik Wichert Flentrop (1866–1950), tevens grondlegger van [[Flentrop]] en [[Sicking|Frits Sicking]] van 1925 tot 1931. Oorspronkelijk werd Daniël de Lange opgericht als kerkkoor van de Nederlands Hervormde gemeente, met als doel de gemeentezang te verbeteren. Met dat doel werden bij meerdere kerkgenootschappen zangverenigingen opgericht. 
  
 Naast het kerkelijke repertoire gingen de protestantse kerkkoren zich ook toeleggen op het wereldlijke a capella repertoire. Soms werden ook delen uit oratoria uitgevoerd, meestal met piano- of orgelbegeleiding, tijdens concertuitvoeringen. In de Rooms-Katholieke kerken kende men tot aan het Tweede Vaticaanse Concilie in hoofdzaak mannenkoren, die zich bezighielden met de uitvoering van de Gregoriaanse kerkmuziek. Na Vaticanum II deden in de Rooms-Katholieke kerk ook de gemengde koren, bestaande uit vrouwen- en mannenstemmen, hun intrede in de liturgie. In 1988 waren de volgende kerkkoren geregistreerd;  Naast het kerkelijke repertoire gingen de protestantse kerkkoren zich ook toeleggen op het wereldlijke a capella repertoire. Soms werden ook delen uit oratoria uitgevoerd, meestal met piano- of orgelbegeleiding, tijdens concertuitvoeringen. In de Rooms-Katholieke kerken kende men tot aan het Tweede Vaticaanse Concilie in hoofdzaak mannenkoren, die zich bezighielden met de uitvoering van de Gregoriaanse kerkmuziek. Na Vaticanum II deden in de Rooms-Katholieke kerk ook de gemengde koren, bestaande uit vrouwen- en mannenstemmen, hun intrede in de liturgie. In 1988 waren de volgende kerkkoren geregistreerd; 
Regel 96: Regel 98:
 == Aparte plaats == == Aparte plaats ==
  
-Een aparte plaats nemen verder de kamerkoren in. Op 29 maart 1944 werd het Zaans Kamerkoor opgericht. Het is onder leiding van Hein Grafing ontstaan uit het vocaal kwartet Bel Canto, dat al sinds de jaren dertig in de 20e eeuw zong. Hij dirigeerde het kamerkoor tot 1966 toen hij werd opgevolgd door zijn zoon Johan Gräfing. Hein Grafing was een van de oprichters van de Volksmuziekschool in Zaandam (zie 3.2.). Momenteel wordt het koor geleid door Johan Akerboom.+Een aparte plaats nemen verder de kamerkoren in. Op 29 maart 1944 werd het Zaans Kamerkoor opgericht. Het is onder leiding van Hein Grafing ontstaan uit het vocaal kwartet Bel Canto, dat al sinds de jaren dertig in de 20e eeuw zong. Hij dirigeerde het kamerkoor tot 1966 toen hij werd opgevolgd door zijn zoon Johan Gräfing. Hein Grafing was een van de oprichters van de [[Volksmuziekschool]] in Zaandam  Momenteel wordt het koor geleid door Johan Akerboom.
  
 In 1977 werd door Jan Pasveer het Zaans Cantatekoor opgericht met als doel eenmaal per maand een cantate van Johan Sebastiaan Bach uit te voeren in de fraai gerestaureerde [[bullekerk|Bullekerk]] aan de Westzijde in Zaandam. Naast de cantates werden ook de Passionen en de Hohe Messe van de Thomaskantor uitgevoerd. De begeleiding wordt verzorgd door het Zaans Cantate orkest, concertmeester Gijs van der Grinten, bestaande uit professionele musici. De vaste organist is Cor Brandenburg.  In 1977 werd door Jan Pasveer het Zaans Cantatekoor opgericht met als doel eenmaal per maand een cantate van Johan Sebastiaan Bach uit te voeren in de fraai gerestaureerde [[bullekerk|Bullekerk]] aan de Westzijde in Zaandam. Naast de cantates werden ook de Passionen en de Hohe Messe van de Thomaskantor uitgevoerd. De begeleiding wordt verzorgd door het Zaans Cantate orkest, concertmeester Gijs van der Grinten, bestaande uit professionele musici. De vaste organist is Cor Brandenburg. 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/koormuziek.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)