Wormer 22 december 1896 - Stutthoff 10 April 1945

Paulus Kramer was onderwijzer aan de Katholieke Jongensschool in Wormer. In de illegaliteit was hij betrokken bij de L.O., de Landelijke Organisatie hulp aan onderduikers. In Waterland had hij de leiding van de Ordedienst, een militaire verzetsorganisatie. Dit was niet zo vreemd, hij was officier geweest in het Nederlandse leger.

Kramer was nogal loslippig over zijn werk in de illegaliteit. Hierdoor is hij kennelijk in de belangstelling komen te staan van de Gestapo en is door die dienst op 21 januari 1944 gearresteerd. Eerst werd hij opgesloten in een gebouw aan het Weteringplantsoen in Amsterdam en vervolgens naar het Oranjehotel te Scheveningen.

Kramer is daarna nog in de kampen Amersfoort en Haren geweest en vervolgens overgebracht naar Duitsland, respectievelijk in de concentratiekampen Dachau en Oranienburg. Weer later is hij naar Polen overgebracht, waar hij in het buitenkamp Pölitz Messenthui van het kamp Stutthoff belandde. Daar is hij volgens het Nederlandse Rode Kruis op 10 April 1945 omgekomen.

Hij heeft geen bekend graf. Kramer woonde aan het Gasplein, later het P.E. Kramerplein en daarna de P.E. Kramerstraat. Zijn woning is gesloopt toen er een verbinding met de inmiddels aangelegde Faunastraat moest worden gemaakt.

Zie: <Tweede Wereldoorlog>

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kramer.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)