krom_de_vries

Krom-de Vries, Guurtje

Guurtje Krom-de Vries laat in de raad van Wormerveer, waarin ze in 1919 als enige vrouw wordt gekozen, een duidelijk socialistisch en feministisch geluid horen. Ze is in aanraking gekomen met het socialisme via haar man, een fabrieksarbeider. Met haar echtgenoot behoort ze in 1909 tot de oprichters van de Arbeiderscoöperatie Voorwaarts. Al voor ze in de raad plaatsneemt, publiceert ze regelmatig artikelen over de positie van vrouwen. Daarbij houdt ze wel de SDAP_lijn aan: mannen dienen een hoger loon en een kortere werkdag te krijgen, opdat vrouwen minder hoeven te werken en maar aandacht kunnen besteden aan kinderen en huishouden. Ze zet zich in voor algemeen mannen- en vrouwenkiesrecht en is actief in de Coöperatieve Vrouwenbond.

In de gemeenteraad is ze een van de weinige vrouwen die met hun mannelijke collega's in discussie gaan. Daarbij spaart ze ook haar eigen partij niet.

Haar politieke activiteiten leiden tot conflicten met haar man en uiteindelijk tot een echtscheiding. Eind 1921 stort de Krom in. De jaloezie van haar man is haar te v eel geworden. Het SDAP-bestuur dwingt haar min of meer om haar raadszetel op te geven. Haar belangrijkte activiteit buitenshuis wordt in de jaren na haar herstel de Commissie van Advies inzake Broepskeuze, waarvan zij -waarschijnlijk tot 1940- voorzitter is.

Bron: Teksten van de tentoonstelling “Van Suffragette tot Powergrrl; honderd jaar Zaanse Vrouwenstrijd”; samengesteld door het Anti-Discriminatie Bureau Zaanstreek, december 2000.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/krom_de_vries.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/10/03 12:37
  • door gisela