kroonenberg

Dit is een oude revisie van het document!


(Zaandam 1917)

Organist, pedagoog en muziekcriticus.

Cor Kroonenberg volgde aanvankelijk een opleiding tot onderwijzer. Hij studeerde orgel, piano en theoretische vakken bij Cor Keeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKee, Cor

Zaandam 24 november 1900 - Zaandam 3 januari 1997

Componist, improvisator, organist. Cor Kee studeerde orgel en componeren bij Jan Zwart, Jean Baptiste de Pauw en Sem Dresden en zang bij Thom Denijs. Als zanger trad hij vele malen als solist op. Uiteindelijk koos hij voor het orgel en het componeren.
en behaalde het Staatsdiploma voor Orgel. Als organist was hij verbonden aan de Nederlands hervormde kerk in Oost-Knollendam (1936-1938), aan de Lutherse kerk aan de Vinkenstraat in Zaandam (1938-1954), aan de Nederlands hervormde kerk aan de Oostzijde in Zaandam en vanaf 1977 aan de Nederlands hervormde kerk in Krommenie.

Kroonenberg heeft altijd een omvangrijke privé-praktijk gehad. Een van zijn bekendste leerlingen was Jan Jongepierplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigJongepier, Jan

Zaandam 26 februari 1941 - Leeuwarden 31 juli 2011

Organist met een voorkeur voor improvisatie, orgeladviseur, orgelhistoricus. Jan Jongepier groeide op in een Gereformeerd gezin met vijf kinderen in Zaandam. Zijn fascinatie en liefde voor het orgel ontstond op jeugdige leeftijd. Als zesjarige ging hij regelmatig met zijn vader mee om de tongwerken van het kerkorgel te stemmen. Orgelles kreeg hij van zijn vader. Zijn eerste kerkdienst begeleide hij op dertienjarige leeftijd; in …
. In de Zaanstreek was Kroonenberg ook bekend als muziekrecensent van het dagblad De Typhoon. Van 1946 tot 1988 schreef hij talloze kritieken van bijna alle muziekuitvoeringen in de Zaanstreek.

Van zijn uitgebreide archief en kennis van het muziekleven in de Zaanstreek is bij het samenstellen van het artikel over Muziekplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMuziek

Toonkunst, voortbrengselen der toonkunst. Muziek is de kunstvorm die berust op het ordenen van klanken. Er bestaan verschillende muziekvormen naast elkaar.

Over het muziekleven in het verleden van de Zaanstreek is niet erg veel bekend. Ongetwijfeld zal hier en daar, voornamelijk in de huizen van de gegoede burgerij, met meer of minder succes gemusiceerd zijn. Favoriete instrumenten waren de piano en de viool, instrumenten die voor de armere burgers te duur waren. Zij bespeelden het mond…
in deze encyclopedie dankbaar gebruik gemaakt.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/kroonenberg.1471939707.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:15
  • (Externe bewerking)