Zaandam, 15 oktober 1957

//Bruin Frederik Kuijt//Bruin Frederik (Bruun) Kuijt, zanger, acteur, regisseur, studeerde in 1983 af aan de Academie voor Kleinkunst. Hij speelde in diverse musicals bij jeugdtheatervereniging Mevrouw Smit, het RO-theater en Huis aan de Amstel. Met Rik Hoogendoorn vormde hij het theaterduo Echte Mannen vanaf 1986 tot 2012.

Op TV had hij een rol in Geheime Dienst bij de VARA en in de bioscoop in Karakter en Lef. Kuijt regisseerde verschillende komedies, musicals en tv-series als Kinderen Geen Bezwaar, Assepoester, Het Mysterie van Charles Dickens, de musicals van Nijntje, Pluk van de Petteflet, Buurman en Buurman en Hoe overleef ik mijn eerste zoen.

In 1981 werd de creativiteitsprijs, ingesteld door de stichting vrienden van de Akademie voor Kleinkunst, uitgereikt aan de 23-jarige Bruun Kuijt voor zijn soloprogramma 'Uit de hand gelopen'. Nero is de voorstelling waarmee de 'Echte Mannen', Rik Hoogendoorn en Bruun Kuijt, in 1986 naar de Brakke Grond komen.

Tien jaar later zijn de Echte Mannen op zoek naar zich zelf en hun Haargrens, blijkt Pikbroek een mager verhaal met belegen Ien Dales-grappen en heeft de boodschap van Natte Mannen het gewicht van een zwemband. Met de voorstelling Ik zoek een man voor mijn zus trekt Bruun Kuijt in 1993 met Erna Sassen door het land.

Regisseur Bruun Kuijt en scriptschrijver Wiske Sterringa maken vanaf 2008 samen familievoorstellingen op locatie waarin de geschiedenis van gewone mensen in de Zaanstreek centraal staat. Het duo was verantwoordelijk voor de vrolijke muziektheatervoorstelling 'Mariamaria', gebaseerd op de geschiedenis van Verkade die zich afspeelde in de in 2018 gesloopte voormalige beschuitfabriek ‘De Witte Olifant’ van Hille aan de Oostzijde 287, ooit geducht concurrent van Verkade. Een voorstelling waarin niet toevallig de toenmalige Verkade Harmonie een muzikale rol speelde.

In 2012 speelde zich Vivo af naar de naam van een verdwenen kruidenier in de Rosmolenbuurt. Ook hier acteerden gewone mensen, een ad-hoc gevormd koor van amateurzangers. Doorgaans is een grote ploeg vrijwilligers bij de uitvoeringen betrokken. Voor het spel trekt het Zaanse duo echter door de wol geverfde professionele acteurs aan. Zo ontstaan er kwalitatief goede voorstellingen in de Zaanstreek over en voor Zaankanters.

Voor een overzicht van Bruun Kuijt's activiteiten als acteur/regisseur klikt u hier.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kuijt_bruun.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/05/17 04:40
  • (Externe bewerking)