Zaandam, 7 mei 1930 - Hoorn, 19 juni 2003

Hermanus Anthonius Thomas (Herman) Lansdaal wordt op 7 mei 1930 als zoon van een banketbakker in Zaandam geboren. In 1952 trouwt hij met Anna Margaretha van Wijngaarden uit buurtschap 't Kalf bij Zaandam. Zij krijgen twee dochters en een zoon.

De wereld van de journalistiek

Herman stapt als 17-jarige jongen de wereld van de journalistiek in. Hij gaat werken bij dagblad De Typhoon in Zaandam. In 1953 verhuist hij naar Hoorn, om daar bij het Noordhollands Dagblad aan de slag te gaan. Drie jaar later gaat hij weer naar Zaandam en werkt daar opnieuw op de redactie van De Typhoon. In 1963 komt hij terug in Hoorn, om daar bij het Noordhollands Dagblad als chef-redacteur zestien jaar lang leiding te geven. In 1979 wordt Herman hoofdredacteur bij Damiate Pers in Haarlem. Onder zijn leiding komt de Nieuwe Noordhollandse Courant in Purmerend als dagblad uit. Hij wordt daarnaast (mede)hoofdredacteur van het Haarlems Dagblad en De Typhoon.

In 1981 fuseert Verenigde Noordhollandse Dagbladen (VND) met het Noordhollands Dagblad (NHD), Lansdaals voormalige krant. Dat vervolgens ook de Nieuwe Noordhollandse Courant, later als Dagblad Waterland, een editie van het 'nieuwe' Noordhollands Dagblad wordt, maakt hij niet meer mee. In 1991 gaat hij met de VUT, een jaar voor de fusie van Damiate met Noordhollands Dagblad. Alle zelfstandige kranten waarvoor hij ooit heeft gewerkt zitten dan onder één dak. In 2003 stierf Herman Lansdaal, op 73-jarige leeftijd als gevolg van een hersentumor“

Maart 2019 wordt een hof in Hoorn naar Herman Lansdaal vernoemd. De H. Lansdaalhof. Dit tot verontwaardiging van de 95-jarige weduwe Annie Lansdaal-Van Wijngaarden. “Het was altijd Herman dit en Herman dat. Dus hij heet Herman Lansdaal en niet H. Lansdaal” laat zij NH Nieuws weten. Zij trekt hard aan de bel bij de gemeente Hoorn waarop in 2024 de Herman Lansdaalhof tot groot genoegen van de weduwe in de wijk aan de Holenweg in Hoorn pronkt. (Bron: NH nieuws)

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/lansdaal_herman.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/05/08 10:53
  • door zaanlander