Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
mever2 [2018/04/29 18:33]
zaanlander
mever2 [2018/04/29 21:24] (huidige)
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
 ==== Mever, Piet van ==== ==== Mever, Piet van ====
  
-Zaandam 27 januari 1899 - 11 mei 1985+Zaandam 27 januari 1899 - Zaandam ​11 mei 1985
  
-Pieter Adriaan (Piet) van Mever, dirigent en componist, werd aanvankelijk ​opgeleid ​tot onderwijzer en was als zodanig werkzaam tot 1929Daarnaast ​studeerde ​hij viool bij Louis Zimmermann, concertmeester van het Concertgebouworkest ​en directie, compositie en instrumentatie bij Cornelis Dopper, dirigent ​van het Concertgebouworkest.+Pieter Adriaan (Piet) van Mever, dirigent en componist, ​Zaandammer van geboorte, studeerde reeds op negenjarige leeftijd viool. Hij werd opgeleid ​voor onderwijzer, maar zijn liefde voor de muziek kreeg steeds meer de overhand ​en spoedig na het behalen van de hoofdacte zegde hij het onderwijs vaarwelHij studeerde viool bij Louis Zimmermann, concertmeester van het Concertgebouworkest. Naar vrijwel alle gebieden ​van de toonkunst ging zijn belangstelling uit
  
-Van Mever was onder andere ​dirigent van de [[Excelsior|Koninklijke Harmonie Excelsior]] in Wormerveer (1922-1941), ​het [[zaans_bachkoor|Zaans Bachkoor]] en de gemengde zangvereniging [[Door1|Door Eendragt Bloeiende]]Van 1930-1941 leidde ​hij het symfonie-orkest ​De Zaanse orkestvereniging en het [[zaans_kamerorkest|Zaans Kamerorkest]],​ waarmee in de Zaanstreek vele concerten werden gegeven ​en waaraan werd meegewerkt door Zaanse ​en nationaal bekende solisten+Reeds op 20-jarige leeftijd trad Piet van Mever als orkestdirigent op. Hij was toen onderwijzer én directeur van de nutszangschool. Veel leerde hij als dirigent ​bij het zangkoor ​van de Lutherse kerk te Zaandam. Voor het eerst in Nederland werden diensten gehouden in liturgisch verband met de passiesZijn taak was om zang aan te laten sluiten bij de preek waarop ​hij de muziek op bijbelteksten afstemde. ​De diensten hadden groot succes. 
 +==Salzburg== 
 +In datzelfde jaar behaalde Van Mever het zangdiploma van de K.N.T.V. Hij zette zijn vioolstudies voort en studeerde theorie ​en compositielessen bij Cornelis Dopper. In Salzburg volgde hij een cursus voor moderne compositie onder leiding van Paul Pisk en instrumentatie en orkest directie studeerde hij bij Eduard Flipse.
  
-Van 1942 tot 1949 was hij tweede ​dirigent van het Rotterdams Philharmonisch orkest. Daarna bleef hij werkzaam als pedagoog ​en dirigent van amateurorkesten. Voor de muziekuitgeverij Lispet in Hilversum stelde ​hij een schriftelijke dirigentencursus samenDeze cursus ​werd aangevuld met mondelinge contactdagenVan 1949 tot 1979 was hij voorzitter ​van de Bond van Orkestdirigenten (BvO). Van 1958 tot 1968 doceerde ​hij Harmonie/Fanfare/BrassbandHaFaBra-directie aan het Conservatorium in Utrecht.+Van Mever was onder andere ​dirigent van de [[Excelsior|Koninklijke Harmonie Excelsior]] in Wormerveer (1922-1941), ​het [[zaans_bachkoor|Zaans Bachkoor]] ​en de gemengde zangvereniging [[Door1|Door Eendragt Bloeiende]] uit Koog waarmee ​hij ook verschillende oratoria uitvoerdeVan 1930-1941 leidde hij het symfonie-orkest De Zaanse orkestvereniging en het [[zaans_kamerorkest|Zaans Kamerorkest]],​ waarmee in de Zaanstreek vele concerten werden gegeven en waaraan ​werd meegewerkt door Zaanse en nationaal bekende solistenVoorts ​was hij dirigent ​van het Stedelijk Orkest te Purmerend, Crescendo te Bussum en van Albert Heyn's Fanfarecorps te Zaandam. 
 +==Tweede dirigent RPO== 
 +Van 1942 tot 1949 werd hij, naast [[https://nl.wikipedia.org/​wiki/​Eduard_Flipse|Eduard Flipse]]benoemd tot tweede dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Van Mever ontmoette Flipse op een concours. Flipse ​ kwam Van Mever, nadat zijn corps had gespeeld, langs om hem te feliciteren. Hij bleek een bewonderaar van moderne composities. Het corps kwam met twee eerste prijzen en het hoogste aantal punten van het concours. Van die tijd af dateert de vriendschap met Flipse; hij heeft er niet voor gesolliciteerd als dirigent bij de Rotterdamse Philharmonie,​ maar werd er voor gevraagd."  ​
  
-Naast vocale ​en instrumentale ​composities schreef hij een Leerboek der Instrumentatie voor Harmonie- en Fanfare-orkest en een Beknopte Geschiedenis van het Blaasorkest. Van Mever was voorts een veelgevraagd jurylid. In 1974 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook was hij houder van de erepenning van de Koninklijke Federatie van muziekverenigingen. ​+Van Mever bleef werkzaam als pedagoog ​en dirigent van amateurorkesten. Voor de muziekuitgeverij Lispet in Hilversum stelde hij een schriftelijke dirigentencursus samen. Deze cursus werd aangevuld met mondelinge contactdagen. Van 1949 tot 1979 was hij voorzitter van de Bond van Orkestdirigenten (BvO). Van 1958 tot 1968 doceerde hij Harmonie/​Fanfare/​Brassband,​ HaFaBra-directie aan het Conservatorium in Utrecht. 
 +==Kinderoperettes== 
 +Ook als componist maakte Piet van Mever naam. En ook hiermee begon hij jong. Hij schreef muziek voor het Lutherse koor en componeerde vele kinderliederen voor de zangschool in Zaandam. Bekend werden zijn kinderoperettes met orkestbegeleiding waaronder Het Ezelsvel dat een groot succes werd en vaak werd opgevoerd. Hij schreef werken voor harmonieën,​ fanfare en zijn Holland-ouverture en een suite voor fanfare-orkest werden na een radioprijsvraag van de Nederlandse Omroep bekroond. Mever schreef grotere en kleinere werken voor symphonie- en kamerorkest,​ waaronder strijkkwartetten en vioolsonates.  
 + 
 +Naast composities schreef hij een Leerboek der Instrumentatie voor Harmonie- en Fanfare-orkest en een Beknopte Geschiedenis van het Blaasorkest. Van Mever was voorts een veelgevraagd jurylid. In 1974 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Ook was hij houder van de erepenning van de Koninklijke Federatie van muziekverenigingen.
  
 Piet van Mever is de tweelingbroer van zanger en beeldend kunstenaar [[mever|Arie van Mever]] en de zoon van [[mever1|Pieter van Mever]]. Piet van Mever is de tweelingbroer van zanger en beeldend kunstenaar [[mever|Arie van Mever]] en de zoon van [[mever1|Pieter van Mever]].
  
-{{tag>​dirigent componist}}+{{tag>​dirigent componist ​pedagoog schrijver}}