miletic

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
miletic [2019/05/14 08:40]
jan
miletic [2020/09/07 12:08] (huidige)
Regel 2: Regel 2:
 [{{ :24854807_560d9fdb8c_o.jpg?250|//Slavomir Miletić. Foto Jan Lapère//}}] Joegoslavië, 3 april 1930 [{{ :24854807_560d9fdb8c_o.jpg?250|//Slavomir Miletić. Foto Jan Lapère//}}] Joegoslavië, 3 april 1930
  
-Beeldhouwer. In de Zaanstreek  vooral bekend om het conflict met de gemeente over zijn beeld De Houtwerker.+Beeldhouwer. In de Zaanstreek  vooral bekend om het conflict met de gemeente over zijn beeld De Houtwerker.\\
 Slavomir Miloservic Miletić, studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Belgrado. In 1959 kreeg hij een studiebeurs om aan de Académie des Beaux-Arts de l'Institut de France te studeren. Slavomir Miloservic Miletić, studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Belgrado. In 1959 kreeg hij een studiebeurs om aan de Académie des Beaux-Arts de l'Institut de France te studeren.
  
Regel 9: Regel 9:
 Hij kreeg daartoe in de fabriek een ruimte  die hij kon gebruiken als atelier. Dank zij interventies van Honig kon zijn visum driemaal verlengd te worden.  Hij kreeg daartoe in de fabriek een ruimte  die hij kon gebruiken als atelier. Dank zij interventies van Honig kon zijn visum driemaal verlengd te worden. 
  
-Op 30 november 1962 werd 'De Zaanse Werker' in de tuin van het hoofdkantoor van [[honig_merkartikelen|Honig Merkartikelen BV]] aan de Lagedijk geplaatst.  De Zaanse Werker verdween in de jaren '80. Vermoedelijk is het beeld tijdens een verplaatsing beschadigd en op een vuilstort beland.+Op 30 november 1962 werd 'De Zaanse Werker' in de tuin van het hoofdkantoor van [[honig_merkartikelen|Honig Merkartikelen BV]] aan de [[lagedijk|Lagedijk]] geplaatst.  De Zaanse Werker verdween in de jaren '80. Vermoedelijk is het beeld tijdens een verplaatsing beschadigd en op een vuilstort beland.
  
  
Regel 30: Regel 30:
 In de tweede helft van de jaren tachtig probeerde een groep jonge Zaankanters, allen te jong om bij de acties in de jaren zestig betrokken te zijn geweest, het beeld alsnog op de Beatrixbrug geplaatst te krijgen. B en W van Zaanstad reageerden afwijzend, op grond van een initiatiefvoorstel besloot de gemeenteraad van Zaanstad echter dat het beeld wel mocht komen. Zij het niet op de Beatrixbrug. In de tweede helft van de jaren tachtig probeerde een groep jonge Zaankanters, allen te jong om bij de acties in de jaren zestig betrokken te zijn geweest, het beeld alsnog op de Beatrixbrug geplaatst te krijgen. B en W van Zaanstad reageerden afwijzend, op grond van een initiatiefvoorstel besloot de gemeenteraad van Zaanstad echter dat het beeld wel mocht komen. Zij het niet op de Beatrixbrug.
  
-Stichting De Houtwerker stelde een aantal andere locaties voor, Eiland Voorzaan of het Prins Bernhardplein, die door B en W werden afgewezen. Stichting De Houtwerker bleek lange tijd niet in staat de benodigde middelen voor verplaatsing van het beeld naar Zaandam te vergaren. Het beeld, een eerbetoon aan de Zaanse arbeiders, leek definitief in Amsterdam te moeten blijven. +Stichting De Houtwerker stelde een aantal andere locaties voor, [[eiland|Eiland]] [[voorzaan|Voorzaan]] of het Prins Bernhardplein, die door B en W werden afgewezen. Stichting De Houtwerker bleek lange tijd niet in staat de benodigde middelen voor verplaatsing van het beeld naar Zaandam te vergaren. Het beeld, een eerbetoon aan de Zaanse arbeiders, leek definitief in Amsterdam te moeten blijven. 
 ===Waterlooplein=== ===Waterlooplein===
 Op het Waterlooplein werd De Houtwerker al snel trefpunt voor junks en zwervers die zich bij het beeld onledig hielden met de verkoop van gestolen fietsen. Na aanhoudende klachten van de standwerkers werd het beeld na ruim 20 jaar in en om het Waterlooplein te hebben gestaan in 1992 opgeslagen op het gemeentelijk terrein aan de Wenckebachweg. Op het Waterlooplein werd De Houtwerker al snel trefpunt voor junks en zwervers die zich bij het beeld onledig hielden met de verkoop van gestolen fietsen. Na aanhoudende klachten van de standwerkers werd het beeld na ruim 20 jaar in en om het Waterlooplein te hebben gestaan in 1992 opgeslagen op het gemeentelijk terrein aan de Wenckebachweg.
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/miletic.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)