Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
molenaar_marleen [2018/07/20 13:37]
kelvin
molenaar_marleen [2019/11/22 14:52] (huidige)
kelvin
Regel 3: Regel 3:
 30 september 1962 30 september 1962
  
-Voetbalster en international die bij het vrouwenelftal van [[Kooger Football Club|KFC]] speelde.+Voetbalster en international die bij het vrouwenelftal van [[KFC]] speelde.
  
-Als kind is Marleen al regelmatig op het voetbalveld te vinden. ​Van huis werd zij gestimuleerd competitie te gaan spelen bij de Koog's Football Club KFC. Dat gebeurde vanaf zestienjarige leeftijd. Juist deze amateurclub hecht veel waarde aan een goed functionerend vrouwenteam en ziet het team in de hoogste regionen van het vrouwenvoetbal uitkomen. Onder leiding trainer Ed Molenaar en elftalleider Rick van Rooijen boekt KFC in 1985, 1989 en 1993 zeges in de finale om het bekervoetbal;​ het landskampioenschap is echter nooit behaald.+Als kind is Marleen al regelmatig op het voetbalveld te vinden. ​Op haar zestiende maakte ze haar debuut voor het eerste elftal van KFC. Juist deze amateurclub hecht veel waarde aan een goed functionerend vrouwenteam en ziet het team in de hoogste regionen van het vrouwenvoetbal uitkomen. Onder leiding trainer Ed Molenaar en elftalleider Rick van Rooijen boekt KFC in 1985, 1989 en 1993 zeges in de finale om het bekervoetbal;​ het landskampioenschap is echter nooit behaald.
  
 September 1981 staat Marleen Molenaar, dochter van [[molenaar1|Cees Molenaar]], voor de doorbraak naar het Nederlands vrouwenteam. Tijdens één van de laatste oefenduels scheurt zij haar enkelbanden. Daarmee wordt haar Oranje-debuut op de lange baan geschoven. September 1981 staat Marleen Molenaar, dochter van [[molenaar1|Cees Molenaar]], voor de doorbraak naar het Nederlands vrouwenteam. Tijdens één van de laatste oefenduels scheurt zij haar enkelbanden. Daarmee wordt haar Oranje-debuut op de lange baan geschoven.
  
-Het debuut vond acht jaar later plaats tijdens een interland ​met België die in 1-1 eindigde. Marleen werd in totaal zestien maal opgeroepen voor Oranje waarvan zij veertien keer als basisspeelster uitkwam. Zij scoorde één maal en werd twee maal als invalster ingezet. In haar Oranje-tijd speelt zij samen met ondermeer KFC-clubgenotes Anja Bonte en Marjoke de Bakker en de latere bondscoach Vera Pauw.+Ze maakte in 1989 haar interlanddebuut ​met België die in 1-1 eindigde. Marleen werd in totaal zestien maal opgeroepen voor Oranje waarvan zij veertien keer als basisspeelster uitkwam. Zij scoorde één maal en werd twee maal als invalster ingezet. In haar Oranje-tijd speelt zij samen met ondermeer KFC-clubgenotes Anja Bonte en Marjoke de Bakker en de latere bondscoach Vera Pauw.
 ==Californië== ==Californië==
 In juli 1984 studeert zij op uitnodiging aan de universiteit van Santa Barbara in Californië. Helmond Sport-trainer Jan Brouwer, heeft ervoor gezorgd dat de 20-jarige international negen maanden lang in het zonnige Santa Barbara, een voorstad van Los Angeles, kon voetballen èn studeren. Op dat moment vinden ook de Olympische Spelen plaats in Los Angeles waar zij regelmatig aan voorbijgangers moet uitleggen dat zij geen deel uitmaakt van de Olympische ploeg.  ​ In juli 1984 studeert zij op uitnodiging aan de universiteit van Santa Barbara in Californië. Helmond Sport-trainer Jan Brouwer, heeft ervoor gezorgd dat de 20-jarige international negen maanden lang in het zonnige Santa Barbara, een voorstad van Los Angeles, kon voetballen èn studeren. Op dat moment vinden ook de Olympische Spelen plaats in Los Angeles waar zij regelmatig aan voorbijgangers moet uitleggen dat zij geen deel uitmaakt van de Olympische ploeg.  ​
Regel 15: Regel 15:
 De sterspeelster van het Nederlands vrouwenvoetbalteam stopt in oktober 1992 met voetbal. Een hardnekkige enkelblessure leidt tot haar pijnlijke beslissing. Molenaar maakt dan al jarenlang deel uit als basisspeelster van Oranje en van de Zaanse club KFC. Volgens de 29-jarige international kan de blessure worden verholpen door de enkel eerst te breken. Dat offer is haar te groot. ​ De sterspeelster van het Nederlands vrouwenvoetbalteam stopt in oktober 1992 met voetbal. Een hardnekkige enkelblessure leidt tot haar pijnlijke beslissing. Molenaar maakt dan al jarenlang deel uit als basisspeelster van Oranje en van de Zaanse club KFC. Volgens de 29-jarige international kan de blessure worden verholpen door de enkel eerst te breken. Dat offer is haar te groot. ​
 ==AZ== ==AZ==
-In 2007 komt Marleen in dienst als Manager Vrouwenvoetbal bij profclub AZ waar zij in 2009 Louis van Gaal verzocht ('een moord zou ik er voor doen om training te krijgen van Van Gaal') [[https://​www.volkskrant.nl/​sport/​louis-van-gaal-is-droomkandidaat-voor-oranjevrouwen~b4a6a208/​|een training voor de AZ-vrouwen]] te verzorgen. Daar stemde ​hij mee in waarop Van Gaal liet weten dat hij tevreden was over de balverplaatsing tijdens het partijspel, maar de coördinatie en de traptechniek van zijn jongens beter was.+In 2007 komt Marleen in dienst als Manager Vrouwenvoetbal bij profclub AZ waar zij in 2009 Louis van Gaal verzocht ('een moord zou ik er voor doen om training te krijgen van Van Gaal') [[https://​www.volkskrant.nl/​sport/​louis-van-gaal-is-droomkandidaat-voor-oranjevrouwen~b4a6a208/​|een training voor de AZ-vrouwen]] te verzorgen ​waar hij mee instemde.
  
 In 2010 verlaat Marleen Molenaar de club als duidelijk wordt dat de clubleiding geen aandacht meer wenst te schenken aan vrouwenvoetbal op niveau. Op dat moment stond zij aan de basis van drie landskampioenschappen voor AZ op rij.  In 2010 verlaat Marleen Molenaar de club als duidelijk wordt dat de clubleiding geen aandacht meer wenst te schenken aan vrouwenvoetbal op niveau. Op dat moment stond zij aan de basis van drie landskampioenschappen voor AZ op rij. 
Regel 23: Regel 23:
 Niettemin waren de eeuwige vergelijkingen tussen het mannen- en vrouwenvoetbal vrijwel dagelijks aan de orde.  Niettemin waren de eeuwige vergelijkingen tussen het mannen- en vrouwenvoetbal vrijwel dagelijks aan de orde. 
 De soccer ladies wilden in 1989 [[https://​resolver.kb.nl/​resolve?​urn=ddd:​010645616:​mpeg21:​a1367|tijdens een demonstratiedag]] afrekenen met het fabeltje als zou deze loot aan de KNVB-stam nog steeds als truttig bij de grote massa overkomen. De dames vechten al jaren voor erkenning, trainen twee keer per week, missen weliswaar fysieke kracht van hun mannelijke collega'​s,​ maar zijn door de jaren heen technisch goed onderlegd. Ze lopen echter niet te koop met hun sport. De soccer ladies wilden in 1989 [[https://​resolver.kb.nl/​resolve?​urn=ddd:​010645616:​mpeg21:​a1367|tijdens een demonstratiedag]] afrekenen met het fabeltje als zou deze loot aan de KNVB-stam nog steeds als truttig bij de grote massa overkomen. De dames vechten al jaren voor erkenning, trainen twee keer per week, missen weliswaar fysieke kracht van hun mannelijke collega'​s,​ maar zijn door de jaren heen technisch goed onderlegd. Ze lopen echter niet te koop met hun sport.
-==Indruk== ​ 
-,,Als ik," zegt Marleen Molenaar, „weleens in discussie ga en mensen vragen welke sport ik beoefen, dan zeg ik met een stalen gezicht dat ik tennis of golf speel. Dat nemen ze direct van je aan. Als je vertelt dat je voetbalt, zeggen ze altijd: 'Maar daar ben je toch helemaal type voor?' De mensen hebben namelijk nog steeds een verkeerde indruk van het vrouwenvoetbal. Ze denken dat de meesten van ons werkloos zijn, er bovendien slecht uitzien en nog lesbisch zijn ook." ​ 
  
 Lees ook: Lees ook:
  • molenaar_marleen.1532086678.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2018/07/20 13:37
  • door kelvin