Productiebedrijf en handelsonderneming (uitgeverij) van bladmuziek in Wormerveer.

Grondlegger was Pieter Jan Molenaar, die op 1 januari 1933 Meijers Boekhandel in Wormerveer overnam. Enkele jaren later begon hij met het importeren van muziekpartituren (bladmuziek) uit Frankrijk en België. Door persoonlijke contacten met onder meer de Hoornse componist Gerard Boedijn werden in 1938 de eerste muziekcomposities uitgegeven.

Na stilstand in de Tweede Wereldoorlog werd het uitgeven van bladmuziek voor harmonie- en fanfaregezelschappen voortgezet. Tot 1953 vanuit de boekwinkel aan de Wandelweg in Wormerveer, nadien uit een pand aan het Zuideinde. In 1961 werd de rechtsvorm gewijzigd in nv. In 1974 verhuisde het bedrijf naar een pand aan de Industrieweg, waar de huisdrukkerij al sinds 1968 was gevestigd.

Het graveren van muziek (vervaardiging van de drukvorm) vond tot 1989 grotendeels buiten het bedrijf plaats, daarna echter ook gedeeltelijk in eigen beheer. Het belangrijkste product vormt nog steeds de muziekuitgave voor harmonie- en fanfare-orkesten. Verkoop geschiedt naar alle EG-landen, Noorwegen, Zweden, Finland, USA, Canada, Japan, Australië, Nieuw Zeeland, enkele landen in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië.

De naam van de uitgeverij veranderde in de loop der tijd in Molenaar Edition B.V., gevestigd aan de Samsonweg 104-106, 1521 RM Wormerveer. Anno 2018 omvat het assortiment bladmuziek, cd's, boeken en accessoires.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/molenaars.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)