molenmakerij_saendijck

No renderer 'pdf' found for mode 'pdf'

Molenmakerij Saendijck opgericht in 1975 door Nico Maas en Gerrit Smit, die rijke ervaring bij de firma Gebroeders Husslage opdeden. De gebroeders Husslage vormden de vierde generatie van een molenmakersgeslacht dat in de Zaanstreek ononderbroken werkzaam is geweest. Pieter Husslage (1881) was gespecialiseerd in pelmolens, Gerrit Husslage (1880) was bijzonder kenner van oliemolens en verzamelde als auteur buitengewoon veel historische en technische bijzonderheden van windmolens die op schrift werden gesteld. Tussen 1953 en 1963 wisten zij de schamele resten van het eens zo rijke Zaanse molenbezit weer in volwaardige en maalbare staat te brengen.

Nico Maas en later Gerrit Smit, als werknemers present bij deze overplaatsingen en restauraties, hielden daar een schat aan ervaringen aan over. Zij deelden rond de zeventiger jaren hun kennis met J. Jonker en C. Fray en richtten in 1975 Molenmakerij Saendijck op. Van 1975 tot 2003 viel Molenmakerij Saendijck onder beheer Maas en Smit. Ron Blonk trad in 1980 als 17 jarige jongen toe als werknemer maar verliet het bedrijf in 1984 wegens terugloop van opdrachten.

In 1995 trok de markt weer aan werden Ron Blonk en Fred Havik ingehuurd. Fred Havik deed ervaring op als molenmaker bij restauratiebedrijf Schakel & Schrale. Het duo was eerder werkzaam bij bouwbedrijf Somass BV van Gé Sombroek en Gerrit van Assema, gespecialiseerd in de Zaanse houtbouw. Doel van het inhuren was zoveel mogelijk ervaring op te doen zodat het ambacht na pensionering van Nico en Gerrit niet verloren zou gaan.

In 2003 kozen Nico Maas en Gerrit Smit voor het pensioen en nam Somass BV de molenmakerij over met Ron Blonk als bedrijfsleider. In 2012 nam Ron Blonk de Molenmakerij over van Somass, en werkt sindsdien samen met Fred Havik.

Het bedrijf is sinds 2014 gevestigd in de schuur van oliemolen De Ooievaar in Zaandam. Op 27 mei 2015 is Windmolenmakerij Saendijck uit Zaandam erkend op basis van de 'De Erkende Molenmaker 2012'. Het bedrijf is beoordeeld op de kwaliteit waarmee het restaureert en de wijze waarop deze kwaliteit is geborgd in haar bedrijfsvoering. Tijdens de audit werden twee werken bezocht, De Bonte Hen en Het Jonge Schaap, beide gelegen aan de Zaanse Schans.

De Bonte Hen is een achtkante oliemolen waar onder andere funderingsherstel plaats heeft gevonden. Dit werk hield tevens het rechtzetten van de hele molen in. Het auditteam was getuige van de werkzaamheden die daarop volgen; namelijk het gaande werk weer aanpassen aan de rechtstand.

Het Jonge Schaap is een in 2007 door Saendijck geheel nieuw opgetrokken, op basis van originele tekeningen nagebouwde, zeskante bovenkruier houtzaagmolen. Het auditteam stelde vast dat het werk van kwalitatief hoogstaand niveau was. Het bedrijf beheerst het ambacht van molenmaker tot in de finesse. Bijzonder is dat Saendijck ook grote werken op locatie uitvoert. Er wordt door het bedrijf met veel vakkennis en kennis van de traditie gewerkt. Bij de afwegingen van de ingrepen vindt het bedrijf de balans tussen wat nodig is vanuit technisch- en gebruiksniveau en wat te verantwoorden is vanuit restauratie-ethisch niveau. Windmolenmakerij Saendijck is het zesde bedrijf dat erkend is volgens de 'De Erkende Molenmaker 2012' aldus adviesbureau Hobéon.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/molenmakerij_saendijck.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 15:57
  • door jan