molenmuseum

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
molenmuseum [2016/04/19 20:37]
han
molenmuseum [2017/04/10 19:28]
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
 +==== Molenmuseum ====
 +Museum, sinds 1928 gevestigd in Koog aan de Zaan. Het museum is eigendom van Vereniging De Zaansche Molen en bevat een permanente tentoonstelling van molenreplica's en -attributen alsmede (sinds 1989) het Molendiorama van Frans Mars. Voorts worden er wisselende tentoonstellingen gehouden, overigens niet alleen over molens.
  
 +Het Molenmuseum is gevestigd in het 'Huis met de IJzeren Brug', een koopmanshuis uit ongeveer 1760, dat tot 1927 in de Hoogstraat stond op de plaats waar de beoogde toegang tot het Koogerpark lag. De in 1925 opgerichte Vereniging De Zaansche Molen wilde het huis na verplaatsing als tentoonstellingsruimte en kreeg het snel toegewezen. Door verscheidene 'bedelacties' kwam de financiering rond en kon burgemeester Willem Frederik George Lodewijk Driessen van Koog op 12 juli 1927 de eerste steen aan de verder nog onbebouwde Museumlaan leggen. 
 +
 +De bouw verliep voorspoedig. Op 21 januari 1928 vond de oplevering plaats en precies vier maanden daarna opende Prins Hendrik het museum, waarin molenmodellen en fragmenten, inventarisstukken, gereedschappen, schilderijen en constructietekeningen waren tentoongesteld. Om brandstof te besparen was het museum slechts van mei tot september geopend. Direct na de oorlog werd de eerste conservator [[boorsma|Pieter Boorsma]] opgevolgd door J.W.A. Honig.
 +
 +De collectie breidde zich gestaag uit. Belangrijke wijzigingen deden zich echter niet voor tot 1958. In dat jaar werden gaskachels ge├»nstalleerd en werd het museum ook in de winter opengesteld. Na het overlijden van J.W.A. Honig (1967) nam [[neuhaus|Ton Neuhaus]] het conservatorschap over. Onder zijn leiding werd het museum steeds meer publiekgericht. Door jaarlijkse thematentoonstellingen nam het bezoek toe.
 +
 +In 1973 werd het museum van de gemeente Koog aan de Zaan voor een gulden overgenomen door Vereniging De Zaansche Molen. In 1982 werd een overgeplaatst huis uit de Zaandamse Oostzijde aan het bestaande gebouw toegevoegd. In dit pand worden sedertdien regelmatig wisselende exposities georganiseerd. De toevoeging had in 1989 plaats. Het [[Molendiorama]], tot dan toe in molen [[pink|Het Pink]] tentoongesteld, kreeg een vaste plaats in het museum. 
 +
 +Het museumbezoek is sterk gestegen. Kwamen er in 1973 nog slechts 5000 bezoekers, in 1988 was dat aantal 15.500. Conservator Ton Neuhaus ontving in 1989 een 'Zilveren anjer', omdat hij 'twintig jaar lang met fantasie en volharding had gevochten voor de molens, het museum en de betrokkenheid van de Zaankanters bij hun tradities en historisch bezit'   
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/molenmuseum.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)