Koog aan de Zaan, 11 september 1937 - Zaandam, 10 augustus 1987

Simon van den Nieuwendijk, sportschoolhouder en budoleraar te Zaandam; introduceerde verschillende vechtsporten in Nederland en behaalde in zeven sporten dan-gradaties. Simon van den Nieuwendijk kwam rond zijn 15e jaar in aanraking met de judo-sport. Twee jaar later werd hij de eerste in de Zaanstreek die karate beoefende. Hij raakte steeds meer geïnteresseerd in de achtergronden van deze sport en bezocht na zijn 25e meermalen Japan. In 1963 opende hij een sportschool aan de Hogendijk in Zaandam.

Tijdens zijn reizen naar Japan kwam Van den Nieuwendijk in contact met andere sporten. Nadat hij eerst Jiu-Jitsu ging beoefenen, kwamen daar later Tai Ki Ken, Kendo, Jodo, Iaido en Kyudo bij. Door voortdurende studie behaalde hij zoveel vaardigheid dat hij in zeven vechtsporten meerdere dan-gradaties behaalde. In Karate werd Van den Nieuwendijk in de zesde dan benoemd, in Kyudo in de vijfde dan (posthuum), in Jiu- Jitsu in de vijfde dan, in Kendo, Jodo en Iaido in de derde dan en in Judo de tweede dan.

Van zijn hand verschenen verscheidene boekjes. Naast het met fotograaf Henk Cobelens samengestelde Met lege hand over karate en Kata's Karate Kempo Ko-Budo publiceerde hij ook vier dichtbundels met gedichten in de zogeheten Haiku- of Senryuvorm: Uit stille vijver, (Assendelft, z.j. ), Oud Japans masker (z.p., 1982), Paardebloemzaadjes (z.p., z.j.) en samen met K. Buurman Krijger en monnik (Leiden 1986).

Van den Nieuwendijk was hoofdscheidsrechter Karate en vervulde in verscheidene bonden bestuursfuncties.

Simon en Ina van den Nieuwendijk startten hun sportschool op het Wijkanspad te Zaandam. Zeven maanden werd in een schuur, 4×5 meter, van houtbedrijf Houten getraind. Later werd er zeven jaar in de 15×4 meter grote schuur van boer Kraay aan het Stuurmanspad getraind om vervolgens naar een eigen pand te verhuizen op de Hogendijk voor 29 jaar. De Hogendijk telde een kleine zaal met kleedkamers in de kelder en op de begane grond een ruimte van 12×6 met paal, voor de kenners, en een aparte kleine kantine, daarboven was het woongedeelte.

Het dubbele woonhuis moest flink worden aangepast van 23 vertrekken naar de helft. Door acht maanden bouwvertraging en de verkoop van de Hogendijk heeft de sportschool acht maanden op de Mahoniehout doorgebracht alvorens uit te wijken naar de huidige locatie waar sinds 2001 de sportschool gevestigd is.

Anno 2018 beschikt Sportschool Simon van den Nieuwendijk over een grote zaal van 288 m2 en een kleine zaal van 110 m2. Kleedkamers en kantine bevinden zich tussen beide zalen, er kan worden getraind in een buitentrainingsruimte en geparkeerd op één van de twintig eigen parkeerplaatsen. Het pand ligt verscholen tussen de bomen, gesitueerd op een rustige en prachtige locatie in de Westerwatering aan de Weiteveen 29, 1507 ML te Zaandam.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/nieuwendijk.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:04
  • (Externe bewerking)