oeververbindingen

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
oeververbindingen [2016/01/08 15:07]
jan [Zaan]
oeververbindingen [2020/09/07 12:09] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
 ==== Oeververbindingen ==== ==== Oeververbindingen ====
-Aanvankelijk waren de enige oeververbindingen in de Zaanstreek de dammen in de Zaan en de met roeibootjes gevaren pontveren. +Aanvankelijk waren de enige oeververbindingen in de Zaanstreek de dammen in [[zaan|de Zaan]] en de met roeibootjes gevaren pontveren. 
 === Wormerdam/Knollendam === === Wormerdam/Knollendam ===
    
Regel 6: Regel 6:
 Volgens sommigen was er reeds vroeg een [[Wormerdam]] aanwezig, die in het midden van de 14e eeuw werd weggegraven en vervangen door de [[knollendam|Knollendam]]. Op de plek van de Wormerdam zou toen het [[noorderveer|Noorderveer]] zijn ingesteld als belangrijke schakel in de oost-west-verbinding in Noord-Holland (bijvoorbeeld tussen Purmerend en Haarlem). Dit veer lag ter plaatse van het huidige Noordeinde ter hoogte van de nummers 60-64 en heeft tot in 1957 in verschillende vormen dienst gedaan. Zo veranderde het in de tweede helft van de 19e eeuw van voetveer naar pontveer en in 1896, toen inmiddels de [[Zaanbrug]] gebouwd was (1889), weer in een voetveer. Toen het waterbeheersingsgebied zich uitbreidde naar het noorden werd de Knollendam overbodig en dus weggegraven. Verschillende pontveren hebben toen in deze omgeving als oeververbinding dienst gedaan.  Volgens sommigen was er reeds vroeg een [[Wormerdam]] aanwezig, die in het midden van de 14e eeuw werd weggegraven en vervangen door de [[knollendam|Knollendam]]. Op de plek van de Wormerdam zou toen het [[noorderveer|Noorderveer]] zijn ingesteld als belangrijke schakel in de oost-west-verbinding in Noord-Holland (bijvoorbeeld tussen Purmerend en Haarlem). Dit veer lag ter plaatse van het huidige Noordeinde ter hoogte van de nummers 60-64 en heeft tot in 1957 in verschillende vormen dienst gedaan. Zo veranderde het in de tweede helft van de 19e eeuw van voetveer naar pontveer en in 1896, toen inmiddels de [[Zaanbrug]] gebouwd was (1889), weer in een voetveer. Toen het waterbeheersingsgebied zich uitbreidde naar het noorden werd de Knollendam overbodig en dus weggegraven. Verschillende pontveren hebben toen in deze omgeving als oeververbinding dienst gedaan. 
  
-Zo waren er in 1927 bij Knollendam 3 pontveren. Vanuit de [[starnmeer|Starnmeerpolder]] naar [[oostknollendam|Oost-]] en [[westknollendam|Westknollendam]] en vanuit de [[karnemelksepolder|Karnemelkse polder]] over de [[nauernase2|Nauernase Vaart]] naar de Krommenieerpolder (het [[molletjesveer|Molletjesveer]]). Het eerste veer bestaat nog steeds, zij het alleen nog maar als voetveer. Het tweede is vervangen door de brug in de [[provincialeweg|Provincialeweg]] en het derde is opgeheven. +Zo waren er in 1927 bij Knollendam 3 pontveren. Vanuit de [[starnmeer|Starnmeerpolder]] naar [[oostknollendam|Oost-]] en [[westknollendam|Westknollendam]] en vanuit de [[karnemelksepolder|Karnemelkse polder]] over de [[nauernasche_vaart|Nauernasche Vaart]] naar de Krommenieërpolder (het [[molletjesveer|Molletjesveer]]). Het eerste veer bestaat nog steeds, zij het alleen nog maar als voetveer. Het tweede is vervangen door de brug in de [[provincialeweg|Provincialeweg]] en het derde is opgeheven. 
  
-=== Nauernase Vaart === +=== Nauernasche Vaart === 
- Tussen Wormerveer en Krommenie is de Krommenieerbrug of [[Vaartbrug]] lange tijd de enige brug geweest. In de jaren `30 kwam daar een tweede bij toen de [[Provincialeweg]] werd aangelegd. De ernaast gelegen spoorbrug is van oudere datum. Ter hoogte van Westzaan heeft bij [[Vrouwenverdriet]] lange tijd een draaibrug over de Nauernase Vaart gelegen. Ook hierin kwam verandering door de aanleg van de Provincialeweg en de bouw van een brug bij [[watertoren|de watertoren]]. De meest zuidelijke oeververbinding wordt gevormd door de brug bij de [[nauernase1|Nauernase Sluis]]. + Tussen Wormerveer en Krommenie is de Krommenieërbrug of [[Vaartbrug]] lange tijd de enige brug geweest. In de jaren '30 kwam daar een tweede bij toen de [[Provincialeweg]] werd aangelegd. De ernaast gelegen spoorbrug is van oudere datum. Ter hoogte van Westzaan heeft bij [[Vrouwenverdriet]] lange tijd een draaibrug over de Nauernasche Vaart gelegen. Ook hierin kwam verandering door de aanleg van de Provincialeweg en de bouw van een brug bij de [[watertoren|de watertoren]]. De meest zuidelijke oeververbinding wordt gevormd door de brug bij de [[nauernasche_sluis|Nauernase Sluis]].
  
 === Noordzeekanaal === === Noordzeekanaal ===
  
-Ten westen van de Nauernase Vaart vaart over het [[noordzeekanaal|Noordzeekanaal]] de pont [[Buitenhuizen]]. Tot de ingebruikname van de Velsertunnel (1957) en de [[Coentunnel]] (1966) waren deze pont en die bij de [[hembrug|Hembrug]] van vitaal belang voor de Zaanstreek. Nadat de [[Hempont]] als kabelpont begonnen was, werd in 1932 na veelvuldige verzoeken aan de rijksoverheid een stoompont ingezet. In dat jaar zette de Hempont 438.000 voertuigen over. In 1936 waren dat er al bijna 900.000 en in 1956 ruim 2.000.000. Nu doen de pont Buitenhuizen en de Hempont vooral nog dienst voor het overzetten van (brom)fietsers en auto`s die gevaarlijke stoffen vervoeren. +Ten westen van de Nauernasche Vaart vaart over het [[noordzeekanaal|Noordzeekanaal]] de pont [[Buitenhuizen]]. Tot de ingebruikname van de Velsertunnel (1957) en de [[Coentunnel]] (1966) waren deze pont en die bij de [[hembrug|Hembrug]] van vitaal belang voor de Zaanstreek. Nadat de [[Hempont]] als kabelpont begonnen was, werd in 1932 na veelvuldige verzoeken aan de rijksoverheid een stoompont ingezet. In dat jaar zette de Hempont 438.000 voertuigen over. In 1936 waren dat er al bijna 900.000 en in 1956 ruim 2.000.000. Nu doen de pont Buitenhuizen en de Hempont vooral nog dienst voor het overzetten van (brom)fietsers en auto`s die gevaarlijke stoffen vervoeren. 
  
 === Zaan === === Zaan ===
  
-Over de Zaan hebben in de loop der eeuwen diverse oeververbindingen dienst gedaan. Van noord naar zuid zijn (waren) dat onder meer de volgende (in navolgend overzicht zijn slechts de belangrijkste [[overzetveren]] opgenomenzie voorts aldaar): +Over de Zaan hebben in de loop der eeuwen diverse oeververbindingen dienst gedaan. Van noord naar zuid zijn (waren) dat onder meer de volgende (in navolgend overzicht zijn slechts de belangrijkste [[overzetveren]] opgenomenzie voorts aldaar): 
  
   * De [[Zaanbrug]] in Wormerveer die in 1889 in gebruik genomen is en die na diverse verbouwingen in 1979 voor het laatst gewijzigd is door het aanbouwen van een fietspad.    * De [[Zaanbrug]] in Wormerveer die in 1889 in gebruik genomen is en die na diverse verbouwingen in 1979 voor het laatst gewijzigd is door het aanbouwen van een fietspad. 
Regel 23: Regel 23:
   * De [[Julianabrug]] die, na in 1934 gereedgekomen te zijn, op 2 juli 1936 officieel geopend is (thans met fietspad verbreed).    * De [[Julianabrug]] die, na in 1934 gereedgekomen te zijn, op 2 juli 1936 officieel geopend is (thans met fietspad verbreed). 
   * De brug in de Coentunnelweg die in 1968 in gebruik genomen is.    * De brug in de Coentunnelweg die in 1968 in gebruik genomen is. 
-  * De smalle [[Noorderbrug]] die niet geschikt was voor auto`s en die Koog verbond met Zaandam ter hoogte van de Boerejonkerstraat. Deze brug is op 30 april 1902 officieel geopend en is na het gereedkomen van de Prins Willem Alexanderbrug in 1976 gesloopt.  +  * De smalle [[Noorderbrug]] die niet geschikt was voor auto's en die Koog verbond met Zaandam ter hoogte van de Boerejonkerstraat. Deze brug is op 30 april 1902 officieel geopend en is na het gereedkomen van de Prins Willem Alexanderbrug in 1976 gesloopt.  
-  * De jongste brug in de Zaanstreek, de Prins [[Willem]] Alexanderbrug, die na op 6 september 1976 door het verkeer in gebruik genomen te zijn, op 8 oktober van dat jaar officieel geopend is. +  * De jongste brug in de Zaanstreek, de [[Prins4]] , die na op 6 september 1976 door het verkeer in gebruik genomen te zijn, op 8 oktober van dat jaar officieel geopend is. 
   * De [[bernhardbrug|Prins Bernhardbrug]] die in 1941 gereed kwam en waar in 1970 aan twee kanten een voetpad aan gebouwd is zodat er ruimte kwam voor fietspaden en het autoverkeer dus ook meer breedte ter beschikking kreeg.    * De [[bernhardbrug|Prins Bernhardbrug]] die in 1941 gereed kwam en waar in 1970 aan twee kanten een voetpad aan gebouwd is zodat er ruimte kwam voor fietspaden en het autoverkeer dus ook meer breedte ter beschikking kreeg. 
   * De [[Hoopbrug]] of Magere Brug die in 1882 als loopbrug geopend is en lag ter hoogte van de Kopermolenstraat (gesloopt in 1942).    * De [[Hoopbrug]] of Magere Brug die in 1882 als loopbrug geopend is en lag ter hoogte van de Kopermolenstraat (gesloopt in 1942). 
-  * Het [[Ruiterveer]] waarvan de diensten kortstondig zijn uitgevoerd met het stoompontje van Mul. Daarna een tijd met een roeibooten in 1955 overgenomen door de gemeente tot het in de jaren `6O werd opgeheven. +  * Het [[Ruiterveer]] waarvan de diensten kortstondig zijn uitgevoerd met het stoompontje van Mul. Daarna een tijd met een roeiboot en in 1955 overgenomen door de gemeente tot het in de jaren '6O werd opgeheven. 
   * -De Prinses [[Beatrixbrug]] die in 1957 officieel geopend is.    * -De Prinses [[Beatrixbrug]] die in 1957 officieel geopend is. 
   * -De Koningin [[Wilhelminabrug]] die in de huidige vorm vanaf 1963 bestaat. De oude Wilhelminabrug was in 1903 gereed gekomen toen de Wilhelminasluis gebouwd werd.    * -De Koningin [[Wilhelminabrug]] die in de huidige vorm vanaf 1963 bestaat. De oude Wilhelminabrug was in 1903 gereed gekomen toen de Wilhelminasluis gebouwd werd. 
Regel 33: Regel 33:
   * De meest zuidelijke oeververbinding is thans de [[uylbrug|Dr. J.M. den Uylbrug]] over de [[voorzaan|Voorzaan]]. Deze brug, geopend in december 1990, verbindt de Thorbeckeweg met de Provincialeweg.    * De meest zuidelijke oeververbinding is thans de [[uylbrug|Dr. J.M. den Uylbrug]] over de [[voorzaan|Voorzaan]]. Deze brug, geopend in december 1990, verbindt de Thorbeckeweg met de Provincialeweg. 
  
-De meest noordelijke oeververbinding zal in de loop van de jaren `90 de [[Noordbrug]] worden die net ten zuiden van de fabrieken van [[wessanen|Wessanen]] in Wormerveer zal komen te liggen en via een nieuwe weg Wormer zal ontsluiten naar de Provincialeweg Westzaan-Westknollendam.+De meest noordelijke oeververbinding zal in de loop van de jaren '90 de [[Noordbrug]] worden die net ten zuiden van de fabrieken van [[wessanen|Wessanen]] in Wormerveer zal komen te liggen en via een nieuwe weg Wormer zal ontsluiten naar de Provincialeweg Westzaan-Westknollendam.
  
 Jan van Zijp  Jan van Zijp 
  
 Literatuur:  Literatuur: 
-  * M.A. Verkade ea., Zaandam 150 jaar stad, 1962 Zaandam+  * M.A. Verkade e.a., Zaandam 150 jaar stad, 1962 Zaandam
   * T.Woudt, Wandeling door Oost- en West-Zaandam;    * T.Woudt, Wandeling door Oost- en West-Zaandam; 
   * J. Aten, Wormerveer langs weg en Zaan;    * J. Aten, Wormerveer langs weg en Zaan; 
-  * W. KlinkenbergAdieu Zaandam; +  * W. KlinkenbergAdieu Zaandam; 
   * A. van Braam, e.a., Historische atlas van de Zaanlanden.   * A. van Braam, e.a., Historische atlas van de Zaanlanden.
 +
 +
 +{{tag>actualiseren}}
 +
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/oeververbindingen.1452262041.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:26
  • (Externe bewerking)