De ooievaar is een vogel die vroeger vrij veel in waterrijke streken in Nederland nestelde. Ook in de Zaanstreek was dat het geval. In de Zaanlandse Oudheidkamer worden diverse tekeningen uit de 18e eeuw bewaard, waarop kerken voorkomen die op het dak een ooievaarsnest hebben. Het zijn allemaal ooievaarsnesten van hetzelfde type. Ze lijken enigszins op grote 'voerbakken'.

Tekeningen waarop ooievaarsnesten voorkomen, zijn er onder andere van de hervormde kerk in Jisp (anonieme tekening), van de herv. kerk in Zaandijk (Cornelis Pronk, 1728), van de herv. kerk in Koog aan de Zaan (getekend door Cornelis Pronk, nagetekend door J. den Bosch), van de herv. kerk in Assendelft (Cornelis Pronk, 1728), van de herv. kerk te Krommenie (Hendrik de Winter, 1745) en van de Westzijderkerk in Zaandam (Jan de Beijer 1751).

Niet iedereen was destijds even gelukkig met de aanwezigheid van zo'n groot oievaarsnest op het dak. Zo was er in 1841 een klacht over de vervuiling van het drinkwater door de aanwezigheid van ooievaars op het nest van een der Zaanse kerken.

Carla Rogge

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/ooievaars.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)