Oosthuizen, Klaas
(Wormerveer, 15 oktober 1899 - Kamp Vught, 26 september 1943)
Kantoorbediende Klaas Oosthuizen woont tijdens de oorlog met zijn vrouw Margarethe en hun drie kinderen in Wormerveer aan de Emmastraat 4 en is werkzaam bij de blikfabriek Verblifa in Krommenie. Begin 1942 vangt Klaas aan met het illegaal verspreiden van Het Parool. Hij houdt zich actief bezig met de vraag hoe de vakbonden na de oorlog georganiseerd moeten worden. Hij organiseert thuis bijeenkomsten met vooraanstaande figuren binnen de Nederlandse vakverenigingen.
In 1943 eisen de Duitsers dat alle mannen die in de meidagen van 1940 tegen hen gevochten hebben zich in krijgsgevangenschap moeten begeven. In het hele land breken daarop spontaan stakingen uit. Ook Klaas neemt aan deze april-mei stakingplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigApril-meistakingen 1943
De tweede grote staking dateert van april/mei 1943. De directe aanleiding was het in Berlijn genomen besluit dat Nederlandse militairen van mei 1940 alsnog in krijgsgevangenschap zouden worden genomen. Aan die staking werd in de Zaanstreek voornamelijk in Krommenie meegedaan. Vrijdag 30 april legden 700 arbeiders van de deel. Daags na de staking wordt hij als represaille met dertien collega-werknemers gearresteerd en overgebracht naar kamp Vught. Op 26 september 1943 overlijdt Klaas als gevolg van de ontberingen in kamp Vught.
Bronnen:
Sterbebuch
Erelijst NIOD
Bezet Verzet van de Zaan, blz. 63
Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog
De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van. 4.