Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
oostzijderkerk [2018/06/07 00:20]
zaanlander
oostzijderkerk [2019/03/13 08:40] (huidige)
zaanlander [Muziek]
Regel 55: Regel 55:
 Door particulieren,​ kunstkringen,​ de departementen van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, de Stichting Moderne Muziek, Jeugd en Muziek en de Zaandamse Gemeenschap werden in de Zaanstreek vele concerten georganiseerd. Bewondering verdient de Zaanse Kunstkring, die direct na de Tweede Wereldoorlog concerten van zeer hoge kwaliteit in vooral de Oostzijderkerk en De Doofpot (beide Zaandam) organiseerde. De toenmalige voorzitter, de leraar L. Zoeter, slaagde erin een aantal zeer groten uit de internationale muziekwereld in Zaandam te doen optreden, onder wie Clara Haskil, Stefan Askenase, Myra Hess, Maria Therese Foumeau, Noemie Perugia en Adrian Aesbacher. Door particulieren,​ kunstkringen,​ de departementen van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, de Stichting Moderne Muziek, Jeugd en Muziek en de Zaandamse Gemeenschap werden in de Zaanstreek vele concerten georganiseerd. Bewondering verdient de Zaanse Kunstkring, die direct na de Tweede Wereldoorlog concerten van zeer hoge kwaliteit in vooral de Oostzijderkerk en De Doofpot (beide Zaandam) organiseerde. De toenmalige voorzitter, de leraar L. Zoeter, slaagde erin een aantal zeer groten uit de internationale muziekwereld in Zaandam te doen optreden, onder wie Clara Haskil, Stefan Askenase, Myra Hess, Maria Therese Foumeau, Noemie Perugia en Adrian Aesbacher.
    
-Na de opening van De Speeldoos (3 januari 1970) berustte de organisatie van de concerten in hoofdzaak bij de programma-adviescommissie van deze instelling. De concerten werden meestal gehouden in de diverse kerken, waarbij vooral de Oostzijderkerk een belangrijke plaats innam. Naast optredens van solisten en kamermuziekensembles werden door het Noordhollands Philharmonisch Orkest jaarlijks enkele concerten gegeven in Zaandam (aanvankelijk in de Oostzijderkerk,​ later in De Speeldoos), waarbij de Zaanstreek kon kennismaken met vele nationaal en internationaal bekende solisten. Ook diverse Zaanse musici zijn met het orkest opgetreden zoals Johan v.d. Boogert, Maria van Dongen, Ernst Karten, ​Jari Kruijt, Jan Pasveer en Dick Vet. +Na de opening van De Speeldoos (3 januari 1970) berustte de organisatie van de concerten in hoofdzaak bij de programma-adviescommissie van deze instelling. De concerten werden meestal gehouden in de diverse kerken, waarbij vooral de Oostzijderkerk een belangrijke plaats innam. Naast optredens van solisten en kamermuziekensembles werden door het Noordhollands Philharmonisch Orkest jaarlijks enkele concerten gegeven in Zaandam (aanvankelijk in de Oostzijderkerk,​ later in De Speeldoos), waarbij de Zaanstreek kon kennismaken met vele nationaal en internationaal bekende solisten. Ook diverse Zaanse musici zijn met het orkest opgetreden zoals Johan v.d. Boogert, Maria van Dongen, Ernst Karten, ​Jan Kruijt, Jan Pasveer en Dick Vet. 
 === Anno 2016 ===  === Anno 2016 === 
 Als gebedshuis van de Protestantse Gemeente Zaandam speelt het beschermd Rijksmonument geen rol meer. Bij bijzondere diensten en concerten doet het gebouw thans nog dienst. Van begin 2013 tot midden 2016 werd de Oostzijderkerk voor de zondagse vieringen verhuurd aan de R.K. St. Bonifatiusparochie,​ wegens restauratie van de nabij gelegen St. Bonifatiuskerk. Dat gaat niet zonder slag of stoot, zo blijkt uit een artikel van Dagblad Zaanstreek op 31 december 2012.  ,,​Merkwaardig’’,​ reageert Wim Peeters van het bisdom, als hij hoort dat de katholieke diensten in een protestantse kerk wordt gehouden. Toch benadrukt pastoor Goedhart, dat de vaste kerkgangers zich geen zorgen hoeven te maken. ,,We houden een gewone katholieke mis in een wat andere omgeving. We moeten toch ergens naartoe. Ik heb liever dit dan een dienst in bijvoorbeeld een sporthal.’’ ​ Als gebedshuis van de Protestantse Gemeente Zaandam speelt het beschermd Rijksmonument geen rol meer. Bij bijzondere diensten en concerten doet het gebouw thans nog dienst. Van begin 2013 tot midden 2016 werd de Oostzijderkerk voor de zondagse vieringen verhuurd aan de R.K. St. Bonifatiusparochie,​ wegens restauratie van de nabij gelegen St. Bonifatiuskerk. Dat gaat niet zonder slag of stoot, zo blijkt uit een artikel van Dagblad Zaanstreek op 31 december 2012.  ,,​Merkwaardig’’,​ reageert Wim Peeters van het bisdom, als hij hoort dat de katholieke diensten in een protestantse kerk wordt gehouden. Toch benadrukt pastoor Goedhart, dat de vaste kerkgangers zich geen zorgen hoeven te maken. ,,We houden een gewone katholieke mis in een wat andere omgeving. We moeten toch ergens naartoe. Ik heb liever dit dan een dienst in bijvoorbeeld een sporthal.’’ ​
  • oostzijderkerk.txt
  • Laatst gewijzigd: 2019/03/13 08:40
  • door zaanlander