opera

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
Volgende revisie Beide kanten volgende revisie
opera [2019/02/08 10:55]
zaanlander [Czaar Peter opgericht]
opera [2019/02/09 01:25]
zaanlander
Regel 3: Regel 3:
 === Opera === === Opera ===
  
-De opera heeft sinds zijn ontstaan, aan het eind van de 16e eeuw, een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en is in de loop der tijd uitgegroeid tot de belangrijkste uiting op het toch zo omvangrijke terrein van de muziek. A1 heeft Nederland op dit gebied,  vergeleken met bijvoorbeeld Italië, Frankrijk en Duitsland geen uitgesproken briljante rol gespeeld, toch heeft de opera vanaf de 17e eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog ook in ons land een uitermate actief bestaan geleid, dat zich voornamelijk afspeelde in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.+De opera heeft sinds zijn ontstaan, aan het eind van de 16e eeuw, een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en is in de loop der tijd uitgegroeid tot de belangrijkste uiting op het toch zo omvangrijke terrein van de muziek. Al heeft Nederland op dit gebied, vergeleken met bijvoorbeeld Italië, Frankrijk en Duitsland geen uitgesproken briljante rol gespeeld, toch heeft de opera vanaf de 17e eeuw tot aan de Tweede Wereldoorlog ook in ons land een uitermate actief bestaan geleid, dat zich voornamelijk afspeelde in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.
  
-Andere steden als Leiden, Haarlem, Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Zutphen, Deventer, Utrecht en Maastricht werden regelmatig door Nederlandse of buitenlandse operagezelschappen bezocht. (Voor uitgebreide documentatie hierover wordt verwezen naar Bottenheim, zie de literatuuropgave). Na 1945 ging het op operagebied in Nederland heel wat bescheidener toe. Het gehele aanbod kwam nog slechts van de Nederlandse Opera in Amsterdam en Opera Forum te Enschede. +Andere steden als Leiden, Haarlem, Groningen, Leeuwarden, Zwolle, Zutphen, Deventer, Utrecht en Maastricht werden regelmatig door Nederlandse of buitenlandse operagezelschappen bezocht. Voor uitgebreide documentatie hierover wordt verwezen naar Bottenheim, zie de literatuuropgave. Na 1945 ging het op operagebied in Nederland heel wat bescheidener toe. Het gehele aanbod kwam nog slechts van de Nederlandse Opera in Amsterdam en Opera Forum te Enschede. 
  
  === Zaanstreek ===  === Zaanstreek ===
Regel 33: Regel 33:
 === Operette === === Operette ===
    
-Nadat in het midden van de 19e eeuw de operette, vooral dankzij Jacques Offenbach (1819-1880) in Parijs via Vaudeville en de musiquette werd vervolmaakt, in Wenen en Berlijn navolging vond en binnen korte tijd zeer populair werd, vond deze vorm van muziektheater ook in Nederland een enthousiast publiek. Het Nederlandse operetteleven speelde zich voornamelijk in Amsterdam af. (Omtrent de ontwikkeling van de operette in Nederland volstaan we hier met de verwijzing naar G. di Foresta, zie literatuuropgave)+Nadat in het midden van de 19e eeuw de operette, vooral dankzij Jacques Offenbach (1819-1880) in Parijs via Vaudeville en de musiquette werd vervolmaakt, in Wenen en Berlijn navolging vond en binnen korte tijd zeer populair werd, vond deze vorm van muziektheater ook in Nederland een enthousiast publiek. Het Nederlandse operetteleven speelde zich voornamelijk in Amsterdam af. Omtrent de ontwikkeling van de operette in Nederland volstaan we hier met de verwijzing naar G. di Foresta, zie literatuuropgave.  
 + 
 +In de opera voltrekt het verhaal zich telkens in de muziek. Muzikaal gezien stelt de operette aanzienlijk minder hoge eisen dan de opera, zowel aan de uitvoerenden als aan het publiek. De operette is dan ook uitermate geschikt om door amateurgezelschappen te worden uitgevoerd, hetgeen in ons land op vrij grote schaal geschiedt. 
 + 
 +Op 5 mei 1893 beleefde de operette [[de_parel_van_zaandam]] haar première in de Amsterdamse Artis-Schouwburg. Een oorspronkelijke Nederlandse operette in drie bedrijven en vier taferelen, tekst van August P. Kiehl, muziek van Jean Renard, de toen bekende jonge orkest-directeur van de Salon des Variétés. De operette speelt tijdens het verblijf van Czaar Peter te Zaandam. De Operette is nimmer in de Zaanstreek uitgevoerd.
  
 Sinds de Tweede Wereldoorlog bestaat er in ons land slechts één professioneel operettegezelschap. De Hoofdstad Operette, een reisgezelschap dat met veel succes uitvoeringen door het hele land geeft en jaarlijks een uitvoering in De Speeldoos in Zaandam verzorgt, welke zich in een grote belangstelling mag verheugen. Bij de operette, die in eerste instantie vaak als parodie op de opera was bedoeld, is meestal sprake van een luchtig blijspel, afgestemd op het burgerlijke- of landelijke leven. Het verhaal meestal van een levenslustig karakter, komisch, soms naïef, dan weer tamelijk grof, ontwikkelt zich in gesproken teksten, terwijl de muziek deze teksten illustreert of onderstreept, daarbij vooral gebruik makend van de in de ontstaansperiode populaire dansvormen, zoals de cancan, mars, galop, tango en foxtrot. Sinds de Tweede Wereldoorlog bestaat er in ons land slechts één professioneel operettegezelschap. De Hoofdstad Operette, een reisgezelschap dat met veel succes uitvoeringen door het hele land geeft en jaarlijks een uitvoering in De Speeldoos in Zaandam verzorgt, welke zich in een grote belangstelling mag verheugen. Bij de operette, die in eerste instantie vaak als parodie op de opera was bedoeld, is meestal sprake van een luchtig blijspel, afgestemd op het burgerlijke- of landelijke leven. Het verhaal meestal van een levenslustig karakter, komisch, soms naïef, dan weer tamelijk grof, ontwikkelt zich in gesproken teksten, terwijl de muziek deze teksten illustreert of onderstreept, daarbij vooral gebruik makend van de in de ontstaansperiode populaire dansvormen, zoals de cancan, mars, galop, tango en foxtrot.
  
-In de opera voltrekt het verhaal zich telkens in de muziek. Muzikaal gezien stelt de operette aanzienlijk minder hoge eisen dan de opera, zowel aan de uitvoerenden als aan het publiek. De operette is dan ook uitermate geschikt om door amateurgezelschappen te worden uitgevoerd, hetgeen in ons land op vrij grote schaal geschiedt. 
  
  === Zaanstreek ===  === Zaanstreek ===
Regel 53: Regel 56:
 Operette Vereniging Czaar Peter uit Zaandam werd in 1957 opgericht door een groep afgescheidenen van de Operettezangers. Dirigenten waren onder anderen A. Roos-van Hoorn (1957-1963), J. Schaap (1963-1968), Tj. v.d. Pal en L. Borghart. De regie was in handen van onder anderen B. Groeneveld, Mieke de Goeje uit Zaandam, N. Out en A. Heydens. Als orkesten werkten onder andere mee het Zaans Opera- en Operette Orkest en het Hilversums Promenade Orkest. De uitvoeringen vonden plaats in Ons Huis en sinds 1971 in De Speeldoos. Operette Vereniging Czaar Peter uit Zaandam werd in 1957 opgericht door een groep afgescheidenen van de Operettezangers. Dirigenten waren onder anderen A. Roos-van Hoorn (1957-1963), J. Schaap (1963-1968), Tj. v.d. Pal en L. Borghart. De regie was in handen van onder anderen B. Groeneveld, Mieke de Goeje uit Zaandam, N. Out en A. Heydens. Als orkesten werkten onder andere mee het Zaans Opera- en Operette Orkest en het Hilversums Promenade Orkest. De uitvoeringen vonden plaats in Ons Huis en sinds 1971 in De Speeldoos.
  
-In 1967 gaf Czaar Peter de Nederlandse première van 'De Grote Onbekendevan Franz von Suppé, in een vertaling van Mieke de Goeje. Het Zaans Opera- en Operette Orkest treedt al sinds 1942 als zodanig op. In dat jaar werd aan enkele Zaanse muzikanten (Ab Roos, Piet van Leeuwen, Jaap Meijns), die een dansorkest hadden dat veel in de provincie optrad, verzocht een orkest te formeren om een operette te begeleiden bij de Operette Vereniging te Noord-Scharwoude. Bij die gelegenheid noemden zij zich het Zaans Operette Orkest.+In 1967 gaf Czaar Peter de Nederlandse première van De Grote Onbekende van Franz von Suppé, in een vertaling van Mieke de Goeje. Het Zaans Opera- en Operette Orkest treedt al sinds 1942 als zodanig op. In dat jaar werd aan enkele Zaanse muzikantenAb Roos, Piet van Leeuwen, Jaap Meijns, die een dansorkest hadden dat veel in de provincie optrad, verzocht een orkest te formeren om een operette te begeleiden bij de Operette Vereniging te Noord-Scharwoude. Bij die gelegenheid noemden zij zich het Zaans Operette Orkest
 + 
 + 
 + 
 +In 2007 raakte de club, als gevolg van de overgang van theater De Speeldoos naar het nieuwe Zaantheater in financieel zwaar weer. Het in eigen beheer bouwen van decors was daar debet aan. De zelfgemaakte decors waren qua afmetingen te iel voor het immense podium van het Zaantheater waarop werd besloten decors te huren. De hogere prijzen drukten het eigen vermogen van Czaar Peter dat de club had weten op te bouwen in De Speeldoostijd toen er in een enkele weken tijd 6 à 7 voorstellingen werden gegeven.  
 + 
 +Op verzoek van de leden van de operettevereniging werd de romantische en komische operette Der Zigeunerbaron in 2015 nogmaals op het programma gezet, na eerdere succesvolle uitvoeringen in 1972, 1987 en 2000. De stevige bezetting werd uitgebreid met een dansgroep van Studio 2 uit Assendelft, een delegatie van het Kapiteinskoor en blaaskapel De Boekaniers.
  
 Toen in Wormerveer de Zaanse Operette Vereniging werd opgericht werd het Zaans Operette Orkest het 'huisorkest' van deze vereniging, hetgeen tot op heden het geval is. In de loop der jaren heeft het orkest zich ontwikkeld tot een der beste op dit gebied. Het bestaat uit goede amateurmusici en vakstudenten. De naam is intussen veranderd in Zaans Opera en Operette Orkest. Behalve in Wormerveer heeft men operettes gespeeld te Zaandam, Oostzaan, Krommenie, Middenmeer, Noord-Scharwoude, Alkmaar, Den Helder, Hoorn, Heiloo, De Rijp en Amsterdam. Toen in Wormerveer de Zaanse Operette Vereniging werd opgericht werd het Zaans Operette Orkest het 'huisorkest' van deze vereniging, hetgeen tot op heden het geval is. In de loop der jaren heeft het orkest zich ontwikkeld tot een der beste op dit gebied. Het bestaat uit goede amateurmusici en vakstudenten. De naam is intussen veranderd in Zaans Opera en Operette Orkest. Behalve in Wormerveer heeft men operettes gespeeld te Zaandam, Oostzaan, Krommenie, Middenmeer, Noord-Scharwoude, Alkmaar, Den Helder, Hoorn, Heiloo, De Rijp en Amsterdam.
 +
 +== O&M Zaanstad muziektheater ==
 +Het [[https://omzaanstad.com/|O&M Zaanstad muziektheater]] is gevestigd in Wormerveer. O&M staat voor Operette & Musical. De leden en projectleden zijn voornamelijk uit de Zaanstreek afkomstig, maar ook uit de omstreken. De toevoeging Muziektheater staat voor het streven om de voorstellingen iets extra’s mee te geven. Dit kan zijn in de vorm van een bijzondere locatie van de voorstellingen en/of bijzondere toevoeging aan de uitvoering in welke vorm dan ook. Voorstellingen worden uitgevoerd door de eigen leden. Ook kunnen projectleden deelnemen. Zij verbinden zich voor één productie aan de vereniging, zonder statutair  lid van de vereniging te worden.
  
 Van 1925 tot 1930 heeft in Zaandam de operette vereniging Polyhymnia bestaan, die enkele uitvoeringen heeft gegeven in het Floratheater in de Westzijde. Ook hier verzorgde de Familieclub het instrumentale gedeelte. Regisseuse was Aafje Brouwer, de dirigent was Huug van Vliet. Uit de jaren dertig zijn geen opvoeringen van operettes bekend, waarschijnlijk mede veroorzaakt door de toen heersende crisis.  Van 1925 tot 1930 heeft in Zaandam de operette vereniging Polyhymnia bestaan, die enkele uitvoeringen heeft gegeven in het Floratheater in de Westzijde. Ook hier verzorgde de Familieclub het instrumentale gedeelte. Regisseuse was Aafje Brouwer, de dirigent was Huug van Vliet. Uit de jaren dertig zijn geen opvoeringen van operettes bekend, waarschijnlijk mede veroorzaakt door de toen heersende crisis. 
Regel 69: Regel 81:
   * G. di Foresta, Operettegids. Utrecht 1962    * G. di Foresta, Operettegids. Utrecht 1962 
  
-{{tag>opera operette}}+{{tag>muziek opera operette}}
  
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/opera.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/02/23 15:45
  • door jan