Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
ouwejan [2017/06/21 22:25]
zaanlander
ouwejan [2018/06/16 00:52] (huidige)
zaanlander
Regel 1: Regel 1:
-==== Ouwejan, Remmet ​Jacob====+==== Ouwejan, Remmet ====
  
- ​Zaandam 5 maart 1897 - Zaandam 5 juni 1972+ ​Zaandam5 maart 1897 - Zaandam 5 juni 1972
  
- Tekenaar, kalligraaf en kunstverzamelaarRemmet Ouwejan, in het dagelijks leven werkzaam bij een bank, was een uiterst nauwgezet tekenaar van de Zaanse [[topografie|topografische]] situatie. In de jaren '30 verschenen vele van zijn pentekeningen in de twee bundels 'Zaens Skoon',​ fraai uitgegeven boeken die nu zeer gezocht en kostbaar zijn. Vooral de inmiddels grotendeels verdwenen houtbouw is lofwaardig door hem vastgelegd. ​+Tekenaar, kalligraaf en kunstverzamelaar Remmet ​Jacob Ouwejan, in het dagelijks leven werkzaam bij een bank, was een uiterst nauwgezet tekenaar van de Zaanse [[topografie|topografische]] situatie. In de jaren '30 verschenen vele van zijn pentekeningen in de twee bundels 'Zaens Skoon',​ fraai uitgegeven boeken die nu zeer gezocht en kostbaar zijn. Vooral de inmiddels grotendeels verdwenen houtbouw is lofwaardig door hem vastgelegd. ​
  
-Daarnaast was Ouwejan een verdienstelijk kalligraaf. Hij had een grote kennis der schriftsoorten en ontwikkelde een eigen, op 17e- eeuwse voorbeelden geïnspireerde stijl. Hierin schreef hij in opdracht vele oorkonden en andere documenten; dit schrift werd hem zo eigen dat hij er ook in correspondeerde. ​+Daarnaast was Ouwejan een verdienstelijk kalligraaf. Hij had een grote kennis der schriftsoorten en ontwikkelde een eigen, op 17e-eeuwse voorbeelden geïnspireerde stijl. Hierin schreef hij in opdracht vele oorkonden en andere documenten; dit schrift werd hem zo eigen dat hij er ook in correspondeerde. ​ 
 + 
 +Tenslotte was Ouwejan een verzamelaar met een scherp oog voor vroegere beeldende kunst en handvaardigheid. Met beperkte middelen bracht hij een bewonderenswaardige,​ zeer verscheiden collectie bijeen, waarvan vooral de prenten, onder andere een collectie vroege exlibris, van hoge kwaliteit waren.  
 + 
 +[[http://​zaanseverhalen.nl/​2018/​05/​07/​remmet-ouwejan-een-veelzijdig-kunstenaar/​|Lees meer]] over //Remmet Ouwejan een veelzijdig kunstenaar//​ op Zaanse Verhalen door Ruud Meijns. 
 + 
 +{{tag>​tekenaar kalligraaf kunstverzamelaar}}
  
-Tenslotte was Ouwejan een verzamelaar met een scherp oog voor vroegere beeldende kunst en handvaardigheid. Met beperkte middelen bracht hij een bewonderenswaardige,​ zeer verscheiden collectie bijeen, waarvan vooral de prenten, onder andere een collectie vroege exlibris, van hoge kwaliteit waren. 
  • ouwejan.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/06/16 00:52
  • door zaanlander