Zaandamse vestiging van een Amerikaanse producent van smeer- en industriële reinigingsmiddelen.

De Zaandamse vestiging van Pennzoil kwam (na diverse naamswijzigingen ten gevolge van overnames, fusies e.d.) onder andere voort uit Albert Wijnberg Zaandam (AWZ) en is thans gevestigd in de Achtersluispolder. In november 1891 begon Albert Wijnberg aan de Westzijde in Zaandam een handel in patentolie en carbid, welk bedrijfje (met behoud van naam) in 1913 door D. van 't Kaar werd overgenomen. Het bedrijf presenteerde zich ook wel onder de naam “'Oliefabriek de Olijftak'. De naam Van `t Kaar zou 60 jaar aan het bedrijf verbonden blijven. Gedurende deze periode groeide het oliehandeltje tot een producent van een breed pakket smeermiddelen. In 1958 trad C. van der Vliet, tot dat tijdstip bedrijfsleider bij Verkade, tot de leiding toe.

Het terrein aan de Westzijde werd te klein en in 1961 vestigde het bedrijf zich als een der eerste ondernemingen op het industriegebied de Achtersluispolder. De naam werd gewijzigd in AWZ Smeermiddelentechniek. In 1971 ontstond samenwerking tussen AWZ, Americol (een Haagse handel in oliën en vetten) en een dochter van deze laatste, Chemicol. In 1972 werden de productie, de administratie en de verkoop in Zaandam samengebracht en in 1973 volgden voor circa f 2,5 mln. uitbreidingen, bouw van een nieuwe chemische fabriek en vernieuwing van technische installaties. In 1977 werden alle activiteiten onder de naam Americol bv gebundeld.

Het aandelenpakket was inmiddels in bezit gekomen van Nedlloyd en het bedrijf kon zich verder ontwikkelen. De maatschappij Pennzoil Product Comp. uit Houston (VS) zag in Nederland mogelijkheden voor de Europese markt en nam in april 1982 het aandelenpakket over. De naam van de Zaandamse vestiging veranderde in Pennzoil Overseas bv. De omzet in volume steeg met 60%. Het bedrijf groeide uit tot een producent van geavanceerde smeermiddelen op basis van minerale, synthetische en half-synthetische grondstoffen; een klein deel van de omzet bestaat uit handelsproducten die elders worden betrokken.Thans zijn er ook vestigingen in Duitsland en Belgie. Als proef voor de Europese markt startte het bedrijf in 1988 een zogenaamd 10 Minute Oil Change (olieverversings)station aan de Provincialeweg te Zaandam.

De belangrijkste producten zijn thans smeermiddelen en industriële reinigingsmiddelen voor de binnenlandse en buitenlandse markt. Bij het bedrijf in Zaandam waren in 1990 65 personen in dienst.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/pennzoil.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)