Zaandijk, 5 september 1934 - Heemskerk, 22 april 2018

Beeldend kunstenaar te Westzaan, graficus, aquarellist en muraal vormgever.

Leonardus Philippus (Leo) Poelmeijer volgde een opleiding aan de Grafische School te Amsterdam en ontving lessen van Gerrit de Jong en Gerrit Woudt. Hij beperkt zich voornamelijk tot etsen en kleurlitho's. In 1966 kreeg hij naar aanleiding van zijn werk in een groepsexpositie, waar ook Escher aan deelnam, een studiereis naar Israƫl aangeboden. In 1979 werd hij voor zijn werk onderscheiden met de culturele prijs voor de gemeente Zaanstad. In met name Noord-Holland exposeerde hij in tal van plaatsen en verzorgde hij veel monumentale opdrachten.

,,Mijn werk is vrij abstract. Langzamerhand voel je dat je met figuratief werk niet de vrijheid hebt die je zou willen. Je bent gebonden aan de horizon het perspectief het slootje, het hekje. Ik wilde een wuivend rietland of een ondergaande zon op een andere manier gaan uitdrukken. De natuur is mijn startpunt, licht en ruimte zijn daarbij essentieel. Het gaat me om het licht, hoe het valt op bomen, huizen, water. En het gaat om ruimte, de illusie dat je het schilderij in kunt lopen. Elk schilderij is een spannend avontuur dat niet altijd goed afloopt. Als het goed gaat ontstaat er harmonie'' aldus Poelmeijer in Art Zaanstad.

Naast zijn kunstzinnige activiteiten leidt hij een studio voor vormgeving van reclamedrukwerk. Zijn echtgenote, Hanny Poelmeijer, is keramiste. In 2015 werd Poelmeijer geridderd als lid van de Orde van Oranje-Nassau.

  • poelmeijer.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/04/24 09:01
  • door zaanlander