Amsterdam, 1955

Johannes Jacobus Theodorus (Joost) Ranzijn, cineast, opgegroeid te Zaandam, woonde van zijn derde tot zijn negentiende in Zaandam. Na zijn verhuizing naar Amsterdam meldde hij zich aan bij de Nederlandse Film- en Televisie-academie. Zijn eindexamenfilm 'Waarom Niet' (1980) kreeg de Cine-Q prijs. Vervolgens maakte hij de korte films 'Storm in de Stopera' (1982), 'Man in de war' (1984) en 'Denk aan mij' (1985). In 1986 ontving Ranzijn de Aanmoedigingsprijs Amsterdams Fonds voor de Kunst.

'Man in de war' werd meermalen bekroond en is verscheidene keren op televisie uitgezonden. In 1989 publiceerde Ranzijn zijn eerste speelfilm, 'Han de Wit' , naar het boek 'Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp' van Heere Heeresma. Zig Zag Film b.v. werd opgericht in 1989 om deze eerste bioscoop film te realiseren. Hij voerde hier ook de productie van. Joost Ranzijn omschreef zijn films zelf eens als rebelse lachfilms, met een klein boodschapje.

Tussen 1998 en 2000 volgde een filmprogramma voor theaterfestival De Parade, ‘Het Panorama van Rotterdam’ met speelfilm ‘Ketelbinkie’ live begeleid door o.a. Maarten van Roozendaal en ‘Het Panorama van Avontuur & Sentiment“.

In 2001 kwam de film 'Vroeger bestaat niet meer' uit, waarin Sasha, een meisje van zeventien, wil uitzoeken wat er precies gebeurd is met haar broertje Floris, voordat hij door een vrachtwagen is doodgereden. In 2008 volgt 'De multi culti story', een filmmusical over twee meidenbendes in Utrecht: de racistische Whites en de radicale Multies. Zij bestrijden elkaar noodlottig en terroriseren Overvecht, de probleemwijk waarin ze wonen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/ranzijn.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)