rijkhoff_theodorus

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
rijkhoff_theodorus [2017/09/16 07:04]
zaanlander
rijkhoff_theodorus [2017/09/16 07:06]
zaanlander
Regel 4: Regel 4:
  
 Theodorus Rijkhoff, fabrieksarbeider, woonachtig aan de Dorpsstraat 707 te Assendelft. Tijdens de mei-staking van 1943 werden aan de Blikfabriek Verblifa in Krommenie enige arbeiders gearresteerd. De aanleiding tot de staking was de bekendmaking op 29 april 1943, dat Nederlandse oud-militairen die gevochten hadden tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 zich vrijwillig moesten melden voor krijgsgevangenschap. Kort hiervoor had de deportatie van Joden een aanvang genomen. Ook werd de arbeidsinzet ingevoerd. De volgende dag 1 mei 1942 aan het einde van de ochtend verschijnt er een overvalwagen in het dorp. Er wordt gericht gezocht naar stakers: Gerard Wiersma, Theodorus Rijkhoff, Johan van Lemmeren en Hendrik Blank worden opgepakt.  Theodorus Rijkhoff, fabrieksarbeider, woonachtig aan de Dorpsstraat 707 te Assendelft. Tijdens de mei-staking van 1943 werden aan de Blikfabriek Verblifa in Krommenie enige arbeiders gearresteerd. De aanleiding tot de staking was de bekendmaking op 29 april 1943, dat Nederlandse oud-militairen die gevochten hadden tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 zich vrijwillig moesten melden voor krijgsgevangenschap. Kort hiervoor had de deportatie van Joden een aanvang genomen. Ook werd de arbeidsinzet ingevoerd. De volgende dag 1 mei 1942 aan het einde van de ochtend verschijnt er een overvalwagen in het dorp. Er wordt gericht gezocht naar stakers: Gerard Wiersma, Theodorus Rijkhoff, Johan van Lemmeren en Hendrik Blank worden opgepakt. 
 +
 +Burgemeester Jongsma, politie-agent en overtuigd NSB-er, heeft namen van de stakers aan de bezetter op moeten geven. Aanvankelijk verklaart hij die door loting te hebben gekozen. Later blijkt hij toch de directie gevraagd te hebben. Nadien valt het op dat de stakers allen ongeschoolde arbeiders zijn. Geen vakmannen als elektriciens, bankwerkers, lithografen enz.
  
 Zondag 2 mei, moesten zij in Amsterdam voor het standgerecht aan de Euterpeweg verschijnen. Het vonnis luidde: De veroordeelden zijn des middags van de 30ste april 1943 in de Vereenigde blikfabrieken te Krommenie in staking gegaan. Het Standrechtdecreet was hun bekend. Desondanks hebben zij het werk niet hervat, doch verder gestaakt. Ook hebben zij na de aanmaning het werk onmiddellijk te hervatten, in de staking volhard. Bovendien hebben zij actie gevoerd voor de stakingsbeweging. Onmiddellijk daarna werden Blank (54), Van Lemmeren (40), Rijkhoff (28) en Wiersma (38) doodgeschoten.  Zondag 2 mei, moesten zij in Amsterdam voor het standgerecht aan de Euterpeweg verschijnen. Het vonnis luidde: De veroordeelden zijn des middags van de 30ste april 1943 in de Vereenigde blikfabrieken te Krommenie in staking gegaan. Het Standrechtdecreet was hun bekend. Desondanks hebben zij het werk niet hervat, doch verder gestaakt. Ook hebben zij na de aanmaning het werk onmiddellijk te hervatten, in de staking volhard. Bovendien hebben zij actie gevoerd voor de stakingsbeweging. Onmiddellijk daarna werden Blank (54), Van Lemmeren (40), Rijkhoff (28) en Wiersma (38) doodgeschoten. 
  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/rijkhoff_theodorus.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)